Enschede verzorgt première Lotto Eredivisie Triathlon

 In Eredivisie

De triathlonsport maakt zich op voor de start van een nieuwe competitievorm op het hoogste nationale niveau. In Enschede start aanstaande zondag de Lotto Eredivisie Triathlon, waarin de snelste clubteams en de beste atleten van Nederland tegen elkaar uitkomen. De eerste race is een teamwedstrijd, die plaatsvindt plaats op de campus van de Universiteit Twente. Na Enschede strijkt het circus neer in Groningen, Stein, Veenendaal en Almere.

In november 2011 lanceerde de Nederlandse Triathlon Bond een nieuwe competitievorm. De Lotto Eredivisie Triathlon is gebaseerd op de formule van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland. Hierdoor ontstaat een competitieconcept waarin beoefenaren van de individuele sport triathlon toch in teamverband kunnen strijden tegen elkaar. Per team starten vier atleten in elke race en hun gezamenlijke resultaten bepalen de ranking van het team in de competitie. Het snelste team over vijf wedstrijden mag zich de winnaar van de eredivisie noemen.

De competitie begint in Enschede tijdens de 27e Vredestein UT Triathlon met een teamtriathlon. In de eredivisie starten 13 damesteams en 22 herenteams. Elk team brengt vier atleten aan de start, die ’s ochtends een korte individuele triathlon afleggen en ’s middags gezamenlijk een achtste triathlon volbrengen. Behalve de eredivisieteams komen in Enschede ook 80 recreatieve teams aan de start.

Favorieten bij de heren zijn Team4Talent uit Huissen, met Evert Scheltinga, Edo van der Meer, Mark Oude Bennink en Bas Diederen en Pro Triathlon uit Zaandam, met Youri Severin, Donald Hillebregt, Marco van der Stel en Marco Akershoek. De regionale favorieten zijn de mannen van Step One uit Borne en Triathlon Club Twente uit Enschede. Bij de dames is het uitkijken naar Pro Triathlon uit Zaandam, Hellas uit Utrecht, Goossens Raceshop Velp TV Arnhem en de Jong Oranje-selectie uit Almere.

De Lotto Eredivisie Triathlon wordt op 17 juni vervolgd tijdens het NK Sprinttriathlon in Groningen. Op 23 juni in Stein, 18 augustus in Veenendaal en 7 september in Almere worden de overige wedstrijden afgewerkt. De totale prijzenpot voor de deelnemende teams bedraagt tienduizend euro. Een wedstrijdregistratie is daags na elke race te bekijken via Triathlon TV en de website van de Lotto Eredivisie Triathlon.