Voorlopige startlijst NK Sprinttriathlon bekend gemaakt

 In Eredivisie

De voorlopige startlijsten voor het NK Sprinttriathlon in Groningen zijn vandaag vrijgegeven. Het NK wordt gehouden op 17 juni door de organisatie van de Runnersworld Speedman rondom Ruskenveen in Hoogkerk. Met de komst van de Lotto Eredivisie Triathlon was het nodig om een wachtlijstprocedure te hanteren, iets wat in lange tijd niet voorgekomen is bij een NK. Het NK kent dit jaar een sterke en brede bezetting, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Voor het NK Sprinttriathlon zijn de deelnemers aan de Lotto Eredivisie Triathlon automatisch geplaatst. Daarnaast zijn op basis van de vooraanmeldingen de hoogst geklasseerde atleten op de nationale ranglijst toegelaten. De NTB heeft bij de mannen vijf wildcards toegekend aan atleten die niet aan het ranking-criterium konden voldoen, maar op basis van sportief niveau een meerwaarde vormen voor het NK, bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een talentenprogramma. Bij de vrouwen was het aantal vooraanmeldingen kleiner dan het aantal startplekken, waardoor alle vooraanmelders toegelaten zijn tot de startlijst. Inschrijven voor deze startserie is daardoor ook nog altijd mogelijk, er zijn nog ca. 30 startplekken beschikbaar.

Op basis van de voorlopige startlijsten zijn bij de vrouwen de ogen met name gericht op Maaike Caelers (@MaaikeCaelers) en Sarissa de Vries (@SarissaDeVries). De beide vrouwen uit het NTC in Sportzone Limburg sluiten komend weekeinde in Madrid het olympische kwalificatietraject af en zullen daarna, na een maandenlang verblijf in het buitenland, terugkeren naar Nederland. Caelers behaalde onlangs in San Diego haar olympische limiet, door bij de beste twaalf vrouwen te eindigen in een World Triathlon Series race. Of zij ook daadwerkelijk starten in Groningen hangt met name af van hun prestaties in Madrid en de consequenties daarvan voor eventuele deelname aan de Olympische Spelen.

Bij de mannen is Jan van Berkel (@janvanberkel) vastbesloten van start te gaan in Groningen. Hij zal er ongetwijfeld op gebrand zijn om zich te tonen in Nederland. De in Zwitserland verblijvende Nederlander slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar behoort wel tot de sterke groep atleten net onder de absolute wereldtop. De concurrentie zal met name komen van nationale toppers als Bas Diederen (@basdiederen), Youri Severin, Mark Oude Bennink (@moudebennink), Edo van der Meer (@edovdM), Marco van der Stel (@marcovdstel), Evert Scheltinga (@evertscheltinga) en juniorenkampioen Jorik van Egdom (@jorikvE).

Lees voor meer informatie over het NK Sprint Triathlon het complete bericht op de NTB-website.

Kijk voor de actuele deelnemerslijsten op http://www.speedman.nl (series NK2012 en Eredivisie).