Apex 1eDivisie Triathlon 2013 gelanceerd

 In Algemeen

01b_1eDivisie-FCIn navolging van de Lotto Eredivisie Triathlon, is nu ook de Apex 1eDivisie Triathlon 2013 gelanceerd. De Nederlandse Triathlon Bond maakte vandaag de racekalender bekend voor deze competitie voor triathlonverenigingen. Tevens is aangekondigd dat de competitie in 2013 de naam zal dragen van Apex, dat als hoofdsponsor zal fungeren. Op de kalender staan in 2013 vijf wedstrijden, die plaatsvinden tussen mei en september.

Na het succesvolle debuut van de Lotto Eredivisie Triathlon in 2012, besloot de NTB een extra competitie toe te voegen aan de racekalender. Deze 1eDivisie wordt onder de Eredivisie gepositioneerd, waarmee promotie en degradatie mogelijk wordt voor deelnemende verenigingsteams.

Op de competitiekalender staan evenementen in Weert, Huizen, Oud Gastel, Utrecht en Enschede. De competitie begint en eindigt met een teamrelay, waarmee het teamelement extra benadrukt wordt. De overige races zijn individuele starts voor de atleten. Er is een aparte competitie voor mannen en een voor vrouwen. Een mannenteam bestaat uit vier atleten per wedstrijd en een vrouwenteam uit drie atletes. Deze week zal de inschrijving voor verenigingsteams geopend worden en zullen ook de reglementen gepubliceerd worden.

De Eredivisie en de 1eDivisie passen in de nieuwe meerjarenvisie van de bond, die nadrukkelijk op zoek is naar (nieuw) sportaanbod voor verenigingen. Door beide competities als sterke merken te profileren, helpt de bond daarnaast de deelnemende teams om hun lokale en regionale positie te versterken. Sterkere uitstraling zal leiden tot ledenaanwas en betere sponsorkansen, zo verwacht de NTB.

Vanwege de focus die de NTB de komende jaren wil gaan leggen op de 1eDivisie en Eredivisie Triathlon is besloten niet verder te gaan met de organisatie van het Verenigingskampioenschap en de Triathlon Series. Beide competities zouden een te grote overlap hebben in de wedstrijdenreeks en de doelgroepen van Eredivisie en 1eDivisie, terwijl de belangstelling hiervoor de laatste jaren terugliep. Voor individuele atleten en verenigingsleden die hun sport niet in teamverband kunnen of willen beoefenen, wordt de Nationale Triathlonranking op http://www.sportranking.nl voortaan nog nadrukkelijker gebruikt voor het competitieaspect. Ook hier zullen in 2013 (ere)prijzen mee te verdienen zijn in de diverse leeftijdscategorieën.

De 1eDivisie Triathlon wordt mogelijk gemaakt door Apex en Quasar.