Verenigingen klaar voor Lotto Eredivisie Triathlon 2013

 In Eredivisie

De teamlijst voor de Lotto Eredivisie Triathlon 2013 is, net als vorig jaar, een indrukwekkend geheel van de snelste verenigingen en teams van Nederland. De NTB heeft vandaag de lijst van ingeschreven teams en toegekende wildcards vrijgegeven. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen zijn enkele nieuwe teams toegevoegd. Na het eerste seizoen zijn ook enkele teams gedegradeerd naar de Apex 1e Divisie Triathlon, waarvan de indeling begin februari verwacht wordt.

Bij de mannen zijn de titelverdedigers van Team4Talent Huissen (@t4talent) opnieuw van de partij. De mannen van teamcaptain André Kwakernaat (@andrekwakernaat) willen opnieuw niets minder dan de Lotto Eredivisie Triathlon op hun naam schrijven. Zij zagen versterkingen arriveren in de personen van Bryan de Kraker (@bryandekraker), Bas de Waal (@bas_de_waal) en Martijn Dekker (@dekkermartijn) en kunnen verder beschikken over de atleten die in 2012 de eerste editie van de Eredivisie Triathlon wonnen. De nummer twee van afgelopen seizoen, ProTriathlon (@protriathlon) uit Zaandam, kampt met bezettingsproblemen en is mogelijk in 2013 niet van de partij. Een aantal atleten heeft internationale wedstrijdverplichtingen tijdens de wedstrijddagen van de Eredivisie, waardoor het team mogelijk niet zal kunnen starten. De belangrijkste uitdager zou dan weleens Dolphin SquadraVeloce (@squadra_veloce) uit Eindhoven kunnen worden, het team dat afgelopen jaar vierde werd. Zij versterkten zich onder andere met nationale toppers Stefan van Thiel (@stefanvanthiel, gekomen van Ravestein) en Vincent Böhm (@VincentBohm, in 2012 actief voor VZC Veenendaal). Nieuwe teams zijn onder andere Advisafe Triteam (@TriTeam4unicef) uit Rotterdam, met Tim Dullaart (@timdullaart) en Marwin Iedema (@IedemaMarwin), kopmannen, TTW uit Weesp (@ttweesp) en TriMates uit Utrecht. Ook TV Triade uit Zwolle (@TVTriade) maakte succesvol gebruik van de mogelijkheid om een wildcard aan te vragen. De Zwollenaren dreigden te degraderen aan het einde van seizoen 2012, maar azen nu op sportieve revanche in 2013.

De vrouwen zien mogelijk hun titelverdedigers niet terugkeren onder dezelfde vlag. JongOranje Almere zal waarschijnlijk wel deelnemen, maar in een andere naam en samenstelling. De NTB is nog bezig een nieuw talententeam op te zetten ter vervanging van het oude team. Hellas uit Utrecht (@HellasUtrecht), de nummer twee van afgelopen jaar, is daarentegen wel van de partij, net als de nummers drie, vier en vijf uit Groningen en Arnhem. In Groningen heeft men de handen ineen gestoken, waardoor GVAV en de studentes van GSTV Tritanium met een gezamenlijk team en nog meer ambitie aan de start staan. Daarnaast zijn er enkele interessante nieuwkomers, zoals het team Lange Afstand Dames, waarin bekende namen uit het ironmancircuit als Heleen bij de Vaate, @HeleenbdVaate) Mirjam Weerd (@trimirjam) de krachten bundelen. Ook een Nederlandse tak van het internationale team TBB (@teamtbb) zal deelnemen aan de Eredivisie, met bijvoorbeeld de Texelse vrouwen Jasmijn en Karlijn van den Burg in de gelederen.

Binnenkort wordt meer informatie over de deelnemende clubs gepubliceerd op de website http://www.eredivisietriathlon.nl Hier zal voor de ruimte zijn om ambities kenbaar te maken, sponsoren te vermelden, de bekendste atleten voor te stellen en de contactinformatie van de teams kan geraadpleegd worden, inclusief toegang tot social media.

De Lotto Eredivisie Triathlon gaat van start op zaterdag 11 mei in Enschede, tijdens de 28e UT Triathlon op de Campus van de Universiteit Twente. De competitie bevat net als vorig jaar een teamwedstrijd, twee sprinttriathlons, een Olympische Afstand en een teamrelay. Zowel het NK Sprint Triathlon als het NK Olympische Afstand maakt deel uit van de Lotto Eredivisie Triathlon 2013.

De actuele teamlijsten (dd 1 januari 2013):

Mannen

Advisafe Triteam – Rotterdam
Argo – Wierden
De Dolfijn – Amsterdam
Dolphin / Squadra Veloce – Eindhoven
GSTV Tritanium – Groningen
Hellas – Utrecht
ProTriathlon – Zaandam
Team4Talent – Huissen
TC Twente – Enschede
Snellewielen.nl – Ede
TriMates – Utrecht
TTW – Weesp
TVA – Almere
Cerberus – Nijmegen
Step One – Borne
Triade – Zwolle
VZC – Veenendaal
ZSC Oceanus – Aalsmeer

Vrouwen

De Dolfijn – Amsterdam
GVAV/GSTV Tritanium
Hellas – Utrecht
Selectie Lange Afstand
NSTV Trion – Nijmegen
ProTriathlon – Zaandam
TC Twente – Enschede
TBB Nederland – Den Burg
TVA – Almere
Champion System / TV Arnhem
Step One – Borne
VZC – Veenendaal