Enschede verzorgt seizoensopener Lotto Eredivisie Triathlon

 In Eredivisie

Universiteit Twente zaterdag gastheer van nationale topcompetitie

De nationale triathlontop maakt zich op voor de start van het tweede seizoen van de Lotto Eredivisie Triathlon. In Enschede start aanstaande zaterdag de competitie waarin de snelste clubteams en de beste atleten van Nederland tegen elkaar uitkomen. De eerste race is een teamwedstrijd, die plaatsvindt op de campus van de Universiteit Twente. Na Enschede strijkt het circus neer in Amsterdam, Stein, Veenendaal en Almere.

De competitie begint in Enschede tijdens de 28e UT Triathlon met een teamtriathlon. In de eredivisie starten 11 vrouwenteams en 17 mannenteams. Elk team brengt vier atleten aan de start, die ’s ochtends een korte individuele triathlon afleggen en ’s middags gezamenlijk een achtste triathlon volbrengen. Behalve de eredivisieteams komen in Enschede ook 90 recreatieve teams aan de

Favorieten bij de mannen zijn de teamleden van de vorig jaar ongeslagen kampioensformatie Team4Talent uit Huissen, met Bas Diederen, Edo van der Meer, Evert Scheltinga en Mark Oude Bennink. ZEROD/Squadra Veloce uit Eindhoven wist zich te versterken met toppers Stefan van Thiel en Vincent Böhm en lijkt ook een serieuze kanshebber. De regionale inbreng is groot en komt van TC Twente uit Enschede, Vivera/Triade uit Zwolle, Argo uit Wierden en Step One uit Borne.

De vrouwen zagen het team van de regerend kampioenen Jong Oranje uit Almere verhuizen naar Step One in Borne, dat daarmee de favorietenrol toegeschoven krijgt. Anke de Boer, een van de kopvrouwen, viel deze week echter geblesseerd af. Daarmee ligt de titelstrijd wagenwijd open. Nieuwkomers XEndurance LD Team, met specialisten op de lange afstand als Heleen bij de Vaate, ooit begonnen met triathlon op de campus in Enschede, Team TBB, maar ook de vorig jaar sterk presterende atletes van Hellas uit Utrecht en GVAV/GSTV Tritanium uit Groningen zijn teams om in de gaten te houden. De Groningers hebben met Danne Boterenbrood een internationale topper op de korte afstanden in de gelederen.

De Lotto Eredivisie Triathlon wordt op 16 juni vervolgd met het NK sprint in Amsterdam. Op 22 juni in Stein, 31 augustus in Veenendaal en 15 september in Almere worden de overige wedstrijden afgewerkt. De totale prijzenpot voor de deelnemende teams bedraagt vijftienduizend euro. Een wedstrijdregistratie is daags na elke race te bekijken via Youtube, Triathlon TV en de website van de Lotto Eredivisie Triathlon.

Het competitieconcept van de Lotto Eredivisie Triathlon is gebaseerd op de formule van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland. Beoefenaren van de individuele sport triathlon kunnen hierdoor toch in teamverband strijden tegen elkaar. Per team starten vier atleten in elke race en hun gezamenlijke resultaten bepalen de ranking van het team in de competitie. Het snelste team over vijf wedstrijden mag zich de winnaar van de eredivisie noemen.