Lotto Eredivisie Triathlon vervolgt met sprint triathlon in Amsterdam

 In Eredivisie
Foto: Vasco Verlaan

Foto: Vasco Verlaan

Na de openingswedstrijd in Enschede, is de Lotto Eredivisie Triathlon toe aan de tweede race van 2013. De teams zijn zondag 16 juni in Amsterdam, waar tegelijkertijd het NK sprint triathlon plaatsvindt. De race vindt plaats in het stadsdeel Nieuw-West en het parcours is gesitueerd in en rondom de Sloterplas. Zes dagen later vindt in Stein de derde race uit de competitie plaats, waarna in Veenendaal en Almere ook nog competitiewedstrijden op het programma staan.

Tijdens de eerste wedstrijd, op de campus van de Universiteit Twente, deden de mannen van Team4Talent uit Huissen waar ze in 2012 mee opgehouden waren. Ze wonnen de openingswedstrijd, voor het sterke team van ZEROD/Squadra Veloce uit Eindhoven en Challenge TVA uit Almere. De vrouwen van Hellas uit Utrecht versloegen in de openingsrace het Groningse team GVAV/GSTV Tritanium, waar kopvrouwe Danne Boterenbrood in Amsterdam ontbreekt. De vrouwen van Xendurance LD Team, met de vrouwen van de lange afstand, zien nationale toppers Heleen bij de Vaate en Mirjam Weerd in Amsterdam voor het eerst starten. Team TBB zal in Amsterdam uit zijn op revanche, na het mislopen van een podiumplek in Enschede, toen een teveel gereden fietsronde het team terugwierp in het klassement.

Het competitieconcept van de Lotto Eredivisie Triathlon is gebaseerd op de formule van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland. Beoefenaren van de individuele sport triathlon kunnen hierdoor toch in teamverband strijden tegen elkaar. Per team starten vier atleten in elke race en hun gezamenlijke resultaten bepalen de ranking van het team in de competitie. Het snelste team over vijf wedstrijden mag zich de winnaar van de eredivisie noemen. De Lotto Eredivisie Triathlon is opgericht in 2012 en kent dit jaar wedstrijden in Enschede, Amsterdam, Stein, Veenendaal en Almere.