Strijd met elementen houdt Eredivisie Stein spannend

 In Eredivisie

De dagzeges in de Lotto Eredivisie Triathlon waren zaterdagavond opnieuw voor de soevereine koplopers Team4Talent en Hellas Utrecht, maar de cijfers vertelden niet het hele verhaal van de race. In een nat en winderig Stein werd op een moeilijk te bedwingen parcours hard gestreden om elke klassering, met veel tactische manoeuvres, de nodige vloeken en ook enkele valpartijen tot gevolg. Evert Scheltinga was net als vorige week de snelste man in de race. Bij de vrouwen was de Zwitserse Celine Schaerer een klasse apart.

Het zwemonderdeel in de haven van Stein leidde tot een waar slagveld. De strakke wind zorgde dat er een flinke golfslag stond. Na de warme dagen van midden deze week, was het water voldoende opgewarmd om zonder wetsuits van start te gaan, waarna veel atleten een moeilijke start van de race kenden. Evert Scheltinga zat als vanouds goed van voren en zag ook zijn teamgenoten voorin meedraaien. De mannen van ZeroD/Squadra Veloce uit Eindhoven kwamen erg goed uit de verf in het woelige water en namen brutaal de kop in de wedstrijd. Op de fiets stelde Team4Talent als gebruikelijk orde op zaken, zodat alleen Vincent Böhm op het afsluitende looponderdeel nog een bedreiging kon vormen. Na vier ultrakorte rondes, met telkens een flinke trap te beklimmen naar het kerkplein, moest hij zich echter gewonnen geven en genoegen nemen met plek twee, achter de opnieuw ongenaakbare Scheltinga. Team4Talent legde met vier atleten bij de beste zeven opnieuw een armklem en pakte de dagzege, voor ZeroD/Squadra Veloce. Net als vorige week waren de mannen van Snellewielen.nl goed voor plek drie. Challenge/TVA Almere werd vierde, voor TC Twente.

Celine Schaerer was bij de vrouwen goud waard voor haar Team TBB. De Zwitserse, in 2012 nog zestiende in de finale van de World Triathlon Series, nam tijdens het zwemmen de leiding en de andere atletes zagen haar daarna niet meer terug. Ze soleerde met een tweede fietstijd naar het loopparcours en had aan de derde looptijd van het veld genoeg om Mirjam Weerd van Xendurance/LD Team ruim te kloppen. Weerd kwam met een groepje atletes van de fiets, maar had aan de meet een minuut voorsprong op de nummer drie, Jony Heerink van Hellas. Achter deze groep streden Pien Keulstra van TC Twenteen Maud Golsteyn van Xendurance/LD Team om het gat met de kop van de wedstrijd te dichten na een opgelopen achterstand met zwemmen. Met de snelste looptijden deden zij wat ze konden, maar waar Golsteyn vorige week in Amsterdam de sprong naar het podium nog kon maken, lukte haar dat in Stein niet. Keulstra en Golsteyn reikten nog net tot in de top tien.

In het tussenklassement na drie van de vijf races gaat Team4Talent nu stevig aan de leiding na drie zeges. ZeroD/Squadra Veloce blijft echter in het spoor, met drie punten achterstand. Challenge/TVA Almere behoudt plek drie, maar ziet Snellewielen.nl langzaam naderen. Advisafe/Triteam4Unicef doet een stapje terug na de achtste plek van vandaag. Zij staan nu op plek vijf in de rangschikking. Vivera/Triade uit Zwolle blijft hekkensluiter, maar komt na vandaag wel een stapje dichterbij Hellas uit Utrecht, de nieuwe nummer zestien in de rangschikking.

Team podium vrouwen

Foto door: Bo van Heeringen

Bij de vrouwen heeft Hellas alles in eigen hand na drie zeges. Xendurance/LD Team staat stevig op plek twee en de vrouwen van Team TBB lijken de weg naar boven gevonden te hebben. Zij staan nu op plek drie, met een punt voorsprong op nummer vier, De Dolfijn uit Amsterdam. Onderin krijgt Challenge/TVA Almere de positie als drager van de rode lantaarn steeds steviger in handen.

Team podium vrouwen

Foto door: Bo van Heeringen

Race vier van de Lotto Eredivisie Triathlon vindt plaats in Veenendaal op zaterdag 31 augustus, tijdens het NK olympische afstand. De competitie wordt afgesloten op zondag 15 september in Almere. Samen met onze sponsoren De Lotto en Xendurance zien wij graag iedereen na de zomerstop weer terug voor de laatste twee races van het seizoen!

Uitslagen:

Mannen
Vrouwen
Tussenstand mannen
Tussenstand vrouwen