Column Paula Meijer: Triathlon als teamsport

 In Algemeen

paula-meijer-coach-voor-young-professionals

Triathlon is een individuele sport. Ieder doet zijn ding (en dan het liefst zo snel mogelijk) en ‘de ander’ ligt/ fietst/ loopt eerder in de weg dan dat je wat aan elkaar hebt. Een voet in je gezicht bij het zwemmen, tè dicht in de buurt tijdens het fietsen of irritant vlak achter je in de laatste zware loopkilometers. Nee, triathlon was in mijn ogen niet echt een teamsport.

Door de komst van de Eredivisie en de 1eDivisie, heeft de triathlonsport in Nederland een kleine transformatie ondergaan. Van ‘in-de-weg-zwemmende-fietsende-lopende medesporter’, werden clubgenoten ineens teamgenoten! En dat in een sport waar je nog steeds primair op jezelf aangewezen bent en het je benen zijn, dan wel je armen, die je moet laten spreken.

Team staat hier dan ook duidelijk voor: ‘Together Everyone Achieves More’. Dat zie je terugkomen tijdens de wedstrijden in de Eredivisie en de 1eDivisie en dat is gaaf! Je ziet de teams samen hard werken en elkaar stimuleren. Atleten doen net even die ene trap meer om in ’t wiel te blijven, daar waar ze als individuele sporter misschien het hoofd al hadden laten hangen. Een ander houdt even in, om ervoor te zorgen dat zijn of haar teammaatje bij kan blijven. En iedereen maakt een eindsprintje, om net die laatste belangrijke puntjes nog bij een ander team weg te kapen, ook al maakt die ene seconde voor je eigen eindtijd niet meer het grote verschil.

Er gebeurt hier iets bijzonders: het collectieve belang komt boven het individuele belang te staan. Pijn maakt niet meer uit, je wilt voor je team blijven doorgaan. In een teamtriathlon ga je anders met je eigen krachten om: daar waar je de sterkste bent, fiets je je teamgenoten er niet af, maar zorg je ervoor dat iedereen je kan bijhouden. In een niet-stayerwedstrijd jaag je vooral op punten. Elke concurrent in je vizier wordt een punt voor je team. En bij een teamrelay pep je elkaar op, om als team zo sterk mogelijk voor de dag te komen.

Wonderlijk eigenlijk, dat dit effect al na één seizoen zo duidelijk waarneembaar is. Het roept allerlei vragen op. Is dit een verschijnsel wat automatisch optreedt, of hebben jullie het hier wel eens over binnen je team? En hoe staat een ieder in deze collectieve gedachte? Waar kun jij een ander helpen, en waar heb jij wat hulp nodig? Wat zou je nodig hebben om je team nog sterker te maken…? En wie zou daar een rol in kunnen spelen? Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden! Deel ze vooral. Met elkaar en als je wilt ook met mij.
Geniet van je collectief.
Sportgroet,
Paula Meijer

Paula Meijer is professioneel coach en begeleidt Young Professionals zich verder willen ontwikkelen in dynamische en veeleisende omgevingen. Ze coacht mensen buiten, in de natuur en tijdens meerdaagse ontwikkeltrajecten in binnen- en buitenland. Kijk eens op http://www.paulameijer.nl en http://www.heldenopreis.nl

[em_compact]