Finaleronde Apex 1eDivisie Triathlon in Enschede

 In 1eDivisie

Het finaleweekend in de Apex 1eDivisie Triathlon belooft vuurwerk, met titels en promotieplekken naar de Lotto Eredivisie Triathlon die op het spel staan. De competitie wordt afgesloten zoals ze begon, met een dubbel raceprogramma. Tijdens de Rutbeektriathlon in Enschede zullen de deelnemers aan de 1eDivisie ‘s ochtends een individuele sprinttriathlon afleggen, waarna in de middag een teamestafette volgt, die de beslissing zal brengen in de eindstand van de competitie.Bij de mannen staat het tweede team van VZC uit Veenendaal fier aan de leiding na vier rondes. Zonder dagoverwinning, maar met vier maal een podiumplek, presteert de ploeg constant op hoog niveau. Het tweede team van Hellas Utrecht is met Saton Optiek/De Zijl uit Leiderdorp en de studenten van DSZ Wave uit Delft in een felle strijd om de overige podiumplekken verwikkeld.

De vrouwen van het tweede team van Hellas uit Utrecht hebben de beste papieren voor het kampioenschap. Na een tweede plek op de openingsdag, werd er enkel nog gewonnen. DTC uit Heerhugowaard bleef echter in het spoor, door telkens tweede te worden achter de Utrechtse vrouwen. Op gepaste afstand hebben de vrouwen van Team4Talent de derde podiumplek momenteel in handen.

Promotie en degradatie zijn nog allerminst beslist. De tweede mannenteams van VZC en Hellas kunnen niet promoveren naar de Lotto Eredivisie Triathlon, dus de teams uit Leiderdorp en Delft, maar ook Sportersvoeding TVA uit Arnhem komen daarvoor het eerste in aanmerking. Bij de vrouwen zijn DTC uit Heerhugowaard, Team4Talent uit Huissen en de studenten van Ferro Mosae uit Maastricht daarvoor de belangrijkste kandidaten.

Als er in 2014 een 2eDivisie Triathlon komt, dan zullen de huidige laagvliegers uit de Apex 1eDivisie die voor
een deel gaan vullen. GVAV uit Groningen lijkt momenteel nog net gespaard te worden van degradatie, maar
de laatste wedstrijd in Enschede zal daarin beslissend zijn.

De eerste jaargang van de Apex 1eDivisie Triathlon bestond uit vijf evenementen, met 42 deelnemende
verenigingsteams. De Nederlandse Triathlon Bond maakt dit najaar bekend of er in 2014 ook een 2eDivisie
Triathlon komt.