Koplopers Lotto Eredivisie Triathlon doen goede zaken in Veenendaal

 In Eredivisie

Vier races in seizoen 2013 en vier keer een zege voor de vrouwen van Hellas uit Utrecht en de mannen van Team4Talent in de Lotto Eredivisie Triathlon. De Utrechtse vrouwen wisten hun ongeslagen status echter maar nipt te behouden zaterdag in Veenendaal, toen de vrouwen van De Dolfijn uit Amsterdam op hetzelfde puntenaantal uitkwamen en zo de dagzege deelden met de Utrechtsen. Met nog één wedstrijd te gaan kunnen de kampioensschalen bijna gegraveerd worden. Team4Talent kan voor het tweede jaar op rij kampioen worden over twee weken in Almere. Hellas uit Utrecht kan haar eerste titel binnenhalen in de afsluitende race uit de Lotto Eredivisie Triathlon.

Team4Talent moest in het begin van de wedstrijd over de Olympische afstand in Veenendaal in de achtervolging. ProTriathlon doet weliswaar dit jaar niet mee aan de Eredivisie, maar de mannen van coach Eric van der Linden maakten wel meteen de koers hard tijdens het NK. De oranjezwarte brigade van kopman Bas Diederen stelde echter snel orde op zaken en in de groep bleef men elkaar daarna beloeren. De mannen van ZeroD/Squadra Veloce, nummer twee uit het klassement, zaten niet meer in de kopgroep, dus het bleef wel zaak het tempo hoog te houden. Tijdens het afsluitende onderdeel bleek andermaal dat triathlon een spelletje is van hard zwemmen, fietsen en lopen en aan het eind van de dag wint Bas Diederen. Hij versloeg Marco van der Stel en teamgenoot Evert Scheltinga in de nationale titelstrijd. ZeroD/Squadra Veloce was in blok sterk genoeg om plek twee in de dagrangschikking te veroveren, voor de inmiddels constant presterende blauwe brigade van Snellewielen.nl uit Ede die derde werd. De Utrechtse Trimates verrasten met hun beste jaarprestatie en werden vierde, voor Advisafe/Triteam4Unicef uit Rotterdam en Challenge/TVA Almere. Thuisvereniging VZC Veenendaal werd zevende. In de rangschikking blijft Team4Talent comfortabel aan de leiding, met plek twee vast in handen bij de Eindhovenaren van ZeroD/Squadra Veloce. Challenge/TVA Almere voelt de hete adem van Snellewielen.nl in de nek en zal in de afsluitende thuiswedstrijd alle zeilen bij moeten zetten om het podium vast te houden.

De Zwiterse Celine Schaerer was voor Team TBB vanaf het begin op oorlogspad. Ze zwom de concurrentie op een hoop, liet op de fiets niemand in de buurt en kon onbedreigd naar een eerste plek lopen, voor de verrassende Sione Jongstra van Hellas en Inge Heus van De Dolfijn. Team TBB kwam in de breedte tekort en verspeelde daarmee de dagzege, al bleef de derde podiumplek wel gereserveerd voor de TBB-vrouwen. Hellas was in blok weer sterk, net als de vandaag verrassende vrouwen van De Dolfijn. In het klassement blijft Hellas fier aan de leiding. De eerste achtervolgers Xendurance/LD Team werden vandaag vierde en zien in het klassement De Dolfijn en Team TBB dichterbij komen.

Zondag 15 september is de finale van de Lotto Eredivisie Triathlon in Almere, tijdens het Challenge-weekend. Er staat dan een teamrelay op het programma, waarin de teamleden om de beurt een minitriathlon afleggen. Na afloop van deze vijfde en laatste competitiewedstrijd worden de prijzen van het eindklassement uitgereikt.