Finale Lotto Eredivisie tijdens Almeers triathlonweekend

 In Eredivisie
Lotto Eredivisie Triathlon schalen 2012

Foto door: Team4Talent fotografie

Het feest van de kampioensschalen zal zondag in Almere gevierd worden, als de finale van de Lotto Eredivisie Triathlon plaatsgevonden heeft. Met Hellas Utrecht en Team4Talent riant aan de leiding, kan het graveren van de kampioensschalen al in gang gezet worden. De strijd om de overige podiumplekken blijft onverminderd spannend en de afsluitende teamrelay moet zondagmiddag de beslissing brengen. Na vier wedstrijden in Enschede, Amsterdam, Stein en Veenendaal wordt dit weekend de tweede editie van de Lotto Eredivisie Triathlon afgesloten met wedstrijd numer vijf, in en om het stadscentrum van Almere. Aansluitend volgt de huldiging van de kampioenen.

Na vier wedstrijden en even zoveel overwinningen, lijkt er weinig twijfel te bestaan over de zegekansen van de koplopers Hellas Utrecht en Team4Talent. De Huissense mannenbrigade mist in Almere weliswaar sterkhouder Bas Diederen, maar kan genoeg andere topatleten opstellen om opnieuw favoriet voor de dagzege te zijn. Jorik van Egdom is op tijd terug van het WK junioren in Londen om zondag te kunnen starten. ZeroD/Squadra Veloce heeft plek twee intussen stevig in handen en zal in Almere opnieuw proberen om het Team4Talent lastig te maken. De strijd om de derde podiumplek is het meest spannend, met Snellewielen.nl op slechts een punt achter Challenge/TVA Almere. De Almeerders willen in hun thuiswedstrijd koste wat kost op het podium staan, maar zullen dan in een rechtstreeks duel de Edenaren achter zich moeten houden. Die weten zich op hun beurt al drie races op rij sneller dan de Almeerders, maar missen Diederik Scheltinga, die een dag eerder start op het NK lange afstand tijdens de Challenge Almere-Amsterdam. Als Snellewielen.nl desondanks slaagt in haar missie, dan zal het eindpodium drie broers tellen, die elk op een andere trede plaats mogen nemen. De broers Scheltinga zien dan Evert winnen, Cornelis met zijn team tweede worden en Diederik op plek drie eindigen. Rode lantaarndrager Vivera/Triade uit Zwolle moet bij de beste acht teams eindigen om nog kans te maken op handhaving in de Lotto Eredivisie Triathlon. De Zwolse brigade lijkt echter, met een dertiende plek in Veenendaal als beste seizoensprestatie, de gedoodverfde degradant te worden.

De vrouwen van Hellas deelden in Veenendaal twee weken geleden de dagzege met de Amsterdamse vrouwen van De Dolfijn, die verrasten met sterke prestaties. De Dolfijn klom daardoor naar plek drie op de ranglijst en kan in Almere starten in de wetenschap dat Team TBB, momenteel vierde in de stand, de Zwitserse kopvrouw Celine Schaerer moet missen. Ook de nummer twee op de ranglijst, Xendurance/LD Team kan niet in de sterkste opstelling aantreden. De vrouwen van de lange afstand hebben hun seizoenspiek in deze periode, met optredens op het WK duathlon lange afstand, het EK Crosstriathlon, het NK lange afstand daags voor de Eredivisiefinale in Almere en het WK ironman op Hawaii over een maand. Hellas, met korteafstandspecialiste Rina Zijgers terug na blessureleed, en De Dolfijn kunnen hier wellicht van profiteren. Onderin zullen de vrouwen van Challenge/TVA Almere in hun thuiswedstrijd een wonder moeten bewerkstelligen om degradatie naar de Apex 1eDivisie Triathlon nog te ontlopen. Ze moeten daarvoor minimaal een vierde plek halen en concurrent VZC Veenendaal zou laatste moeten worden.