Kampioensschalen voor triathlonteams Hellas Utrecht en Team4Talent

 In Eredivisie

Bij een eredivisiekampioenschap horen kampioensschalen en dus werden vandaag in Almere de winnaars van de Lotto Eredivisie Triathlon gehuldigd met de overhandiging van zilveren schalen. De mannen van Team4Talent prolongeerden de vorig jaar veroverde titel en de vrouwen van Hellas uit Utrecht werden voor het eerst landskampioen. In de afsluitende teamrelay waren beide titelkandidaten wederom te sterk voor de verzamelde concurrentie, waardoor ze ongeslagen kampioen werden. Challenge Almere vormde voor de tweede keer het decor van de finale van de Eredivisie.

Met vier zeges in vier wedstrijden leek er weinig te duchten voor de kampioenskandidaten. De concurrentie dacht daar anders over en maakte de race hard vanaf de eerste start. Tom Havekes van Snellewielen.nl kwam als snelste zwemmer van de eerste serie uit het water, maar kwam met fietsen ten val met materiaalpech tot gevolg toen hij over Menno Koolhaas van Oceanus Aalsmeer viel, die op zijn beurt in aanraking gekomen was met Vincent Böhm van ZeroD/Squadra Veloce. Koolhaas kon verder, net als Böhm, die Martijn Dekker van Team4Talent op achterstand zette met lopen. Na de eerste wissel wist de Belg Tim Brydenbach het namens de Eindhovenaren Mark Oude Bennink ook lastig te maken, zodat een verrassing in de maak leek. Evert Scheltinga riep daarna met een sterk zwemonderdeel zijn jongere broer Cornelis tot de orde, nam gedecideerd de leiding over namens Team4Talent en zette ZeroD/Squadra Veloce terug naar plek twee, waar ze zouden blijven tot de finish. Door het wegvallen van Snellewielen.nl voorin, lag de weg open voor de thuisploeg van Challenge/TVA Almere. De Almeerse talenten draaiden een puike wedstrijd, werden derde in de daguitslag en verzekerden daarmee ook een podiumplek in het eindklassement. Triteam4Unicef zette een sterke inhaalrace neer in het slot van de wedstrijd, die beloond werd met plek vier, voor Trimates uit Utrecht en Step one uit Borne. In het klassement werden de Rotterdammers van Triteam4Unicef vierde, voor Snellewielen.nl. Laatste werd vandaag Vivera/Triade uit Zwolle en de club eindigt ook op de onderste plek in de competitie. De Zwolse mannen degraderen daarmee naar de Apex 1eDivisie Triathlon.

Ook Hellas werd in het begin van de wedstrijd flink onder druk gezet. Rina Zijgers, terug van blessureleed, miste de kopgroep na het zwemmen en moest in de achtervolging. Team TBB ging zoals vaker dit seizoen aan de leiding, maar kwamen een atlete tekort en de roze brigade viel daardoor in het slot van de wedstrijd terug naar plek zeven. Martine Bruinsma van GVAV/GSTV Tritanium wist met Ilona Eversdijk van Step One en Inge Heus van De Dolfijn een gaatje te slaan op de achtervolgers. Hellas had vervolgens even tijd nodig om orde op zaken te stellen, maar liep in het slot van de wedstrijd alsnog onbedreigd naar de zege. Maud Golsteyn bracht Xendurance/LD Team met een machtige run nog naar plek twee en Pleuni Hooijman wist voor De Dolfijn opnieuw een podiumplek binnen te halen. Net als in Veenendaal werden de Amsterdamsen vandaag derde. Het eindpodium was hetzelfde als de daguitslag, met op plek vier de internationale brigade van Team TBB. Challenge/TV Almere kon ondanks een goede race degradatie naar de Apex 1eDivisie Triathlon niet voorkomen.

Na vijf wedstrijden, met een teamtriathlon in Enschede, individuele sprinttriathlons in Amsterdam en Stein, de Olympische afstand in Veenendaal en de teamrelay in Almere, is de Lotto Eredivisie Triathlon editie 2013 geëindigd. De kampioenen zijn gehuldigd en de degradanten zijn bekend. In 2014 zal editie drie van de Lotto Eredivisie Triathlon in mei weer van start gaan. Data van de racekalender worden in het najaar bekend gemaakt