Reglementen: de fiets bij stayerwedstrijden

 In Algemeen

De werkgroep wedstrijdofficials schrijft in de aanloop naar de teamcompetities van 2014 een aantal blogs voor competitiedeelnemers. In deel 1 gaat ze in op stayerwedstrijden en de fiets die daarbij gebruikt mag worden. De werkgroep wedstrijdofficials (WGWO) helpt atleten, teamcaptains en wedstrijdorganisaties graag bij het verduidelijken van de spelregels. De regels gelden immers voor ons allemaal, maar soms zijn een beetje extra toelichting en een kleine reminder wel zo handig.


Tijdens alle evenementen van de Eredivisie mag er gestayerd worden. Dat geldt ook voor de sprinttriathlon in Almere in de 1eDivisie. Daarnaast stayeren teamleden onderling tijdens de teamtriathlons in Arnhem (2eDivisie) en Enschede (1eDivisie). Wat betekent dit voor de fiets waarvan je tijdens deze races gebruik mag maken?

In Nederland heeft dit de hieronder genoemde extra consequenties voor de uitrusting van de fiets:

1.     Er is sprake van een traditioneel gevormde fiets van maximaal  185 cm lang en 50 cm breed.

2.     Alleen traditionele sturen (drop handlebars) zijn toegestaan, opzetsturen zijn onderling verbonden met een standaard brugdeel of raken elkaar en mogen (inclusief het brugdeel) niet uitsteken voorbij de voorkant van de remhandels. Dit laatste wordt met een plankje gemeten!  Als de plank de beide remhandels niet tegelijkertijd kan raken, dan is het opzetstuur te lang. Dat kan betekenen dat hetzelfde type opzetstuur bij een fiets met remmen van merk X wel wordt goedgekeurd en bij merk Y niet. Zelfs de diepte in de kromming van je stuur kan van invloed zijn.

3.       Remgrepen zijn niet bevestigd op het opzetstuur. Het hoogteverschil tussen het hoogste punt van het stuur en het laagste punt van de armsteun mag niet meer dan 10 cm (vergelijkbaar met de grootte van een hand) bedragen. Drinkfles(houders) mogen niet op stuur of opzetstuur worden gemonteerd.

4.       De wielen zijn even groot en hebben een diameter tussen maximaal 70 en minimaal 55 cm inclusief de band. Er zijn minimaal 12 spraken die ieder nooit breder zijn dan 10 mm.

De jury ziet tijdens de evenementen bij het inchecken in de wisselzone toe op het naleven van deze regels. Zorg dat je goed voorbereid naar het evenement komt en voorkom discussies, wachtrijen en gesleutel aan je fiets. Op de wedstrijddag richt je je liever op je wedstrijdvoorbereiding!