Statistiekjes om van te smullen (deel 2)

 In Eredivisie

StayerenDat statistiekjes het smullen waard kunnen zijn, hebben we gezien in deel één van deze serie. Interessant om je eigen uitslagen te bekijken, maar hoe zit het met de rest van het veld?

Ladies versus Gents

Vanaf jaar één kende de Eredivisie zowel een vrouwen- als een mannencompetitie. Bekijken we de uitslagen daarvan, dan valt direct een aantal verschillen op. Allereerst is de vrouwencompetitie veel smaller: in 2013 waren er elf vrouwenteams, tegen zeventien bij de mannen. De spreiding qua tijden op de verschillende onderdelen is bij de vrouwen vaak ook nog eens groter, waarover meer in het volgende deel van deze serie. Eenvoudig gezegd zien we bij de vrouwenwedstrijden minder atletes, op een grotere afstand van elkaar.

Voorin de wedstrijd is dat heel zichtbaar: in vier van de zes  individuele stayerwedstrijden bij de vrouwen tot nu toe was er sprake van een kop-staartoverwinning. Één dame zette al tijdens het zwemonderdeel de rest op afstand, en soleerde naar de winst. Bij de mannen zien we steevast een sterke kopgroep uit het water komen, waarvan geen individuele atleet zich op de fiets kan losmaken. De individuele wedstrijd wordt op het looponderdeel beslist, zoals we dat in vrijwel alle internationale stayerwedstrijden ook zien.

Ook in de rest van het veld zien we dit verschil terug. Bij de allereerste Eredivisiewedstrijd, Groningen 2012, zagen we bij de vrouwen in totaal slechts drie echte fietsgroepen, terwijl de rest van het veld voornamelijk alleen of in tweetallen aankwam. De mannen daarentegen fietsten in totaal in zeven groepen, en slechts een enkeling kwam alleen aan. Als we kijken naar de fietsgroepen in de laatste wedstrijd tot nu toe, Veenendaal 2013, dan lijkt er een ontwikkeling te zijn dat dat ook in de vrouwenwedstrijden steeds meer georganiseerd wordt gereden. Tot ver achterin het veld kwamen nog groepen atletes samen van de fiets.

Samenwerkers en eenpitters

De Eredivisie Triathlon is een teamcompetitie, in een van oudsher individuele sport. Is de teamuitslag slechts een optelling van de resultaten van de individuele atleten, of racen de atleten als team? Het lijkt erop dat er soms behoorlijk goed wordt samengewerkt binnen teams.

Bij de mannen zien we in de kopgroep steevast enkele atleten van Team4Talent – Huissen, de eindwinnaars van 2012 en 2013. Het is nog niet voorgekomen dat een kopgroep als geheel is bijgehaald door een achtervolgende groep. Wel zien we de runners-up in de einduitslag van 2013, ZeroD / Squadra Veloce – Eindhoven en Challenge / TVA – Almere ook vaak samen in de kopgroep of één van de direct achtervolgende groepen terug.

Wat verderop in het veld valt Snellewielen.nl – Ede op. In bijna alle wedstrijden kwamen zij met drie van de vier teamleden in dezelfde fietsgroep aan. Ook TTW – Weesp wist een aantal keer succesvol gezamenlijk aan het lopen te beginnen.

Bij de vrouwen zien we voorin vaak de atletes van Hellas – Utrecht gezamenlijk van de fiets af komen, terwijl ze na het zwemmen niet compleet als groep aan het fietsen beginnen. Er wordt, met andere woorden, weleens gewacht tot het team compleet is. We zien ook groepsvorming bij de vrouwen van De Dolfijn – Amsterdam en team TBB – De Waal. De andere teams zien we vaak meer verspreid over verschillende fietsgroepen terug, net als de andere teams in de mannencompetitie.

Of de teams die samen van de fiets komen, ook daadwerkelijk hebben samengewerkt, is niet met zekerheid te achterhalen. Maar van de teams die volledig verspreid waren over fietsgroepen, weten we wel zeker dat ze niet samen kónden werken.

En in 2014?

Dit jaar groeit de competitie bij de mannen naar twintig teams, terwijl deze bij de vrouwen iets krimpt naar tien. Het wordt interessant om te zien of dat gevolgen heeft voor het wedstrijdverloop. Zal er meer of minder worden samengewerkt? Ik ben benieuwd!

Wedstrijd
Uitslagen Aron van Ammers
Groningen 2012 Mannen Vrouwen
Stein 2012 Mannen Vrouwen
Veenendaal 2012 Mannen Vrouwen
Amsterdam 2013 Mannen Vrouwen
Stein 2013 Mannen Vrouwen
Veenendaal 2013 Mannen Vrouwen

Meer in deze serie: