Lotto Eredivisie opent in 600-jarig Weert met NK

 In Eredivisie
Bas Diederen

Foto: Hamperium – Bas Diederen, regerend Nederlands Kampioen Olympische afstand, staat dit jaar niet aan de start.

De nog jonge Lotto Eredivisie triathlon begint zondag aan haar derde seizoen. In Weert, waar de stad haar 600-jarig bestaan viert, staat het NK triathlon over de Olympische afstand op het programma. De titelfavorieten zijn te vinden in de teams die ook voor de winst in de teamcompetitie zullen strijden. Danne Boterenbrood, uitkomend voor Runnersworld Triteam Groningen en Evert Scheltinga van Team4Talent uit Huissen worden op voorhand tot de belangrijkste NK-kanshebbers gerekend.

Het seizoen openen met een NK en dat gebeurde niet eerder in de Lotto Eredvisie Triathlon. Zondag worden de nationale titels over de Olympische afstand verdeeld in het Limburgse Weert, waar meteen de Eredivisie van start gaat voor haar derde seizoen. Team4Talent uit Huissen en Hellas uit Utrecht zijn de titelverdedigers bij de mannen respectievelijk de vrouwen. Met 20 mannenteams en tien vrouwenteams, is er ook dit jaar een sterk gevuld veld aanwezig. De meeste teams hebben zich in de breedte versterkt, maar slechts enkelen durven zich tot uitdager van de titelhouders uit te roepen.

Open race in NK

Zonder titelverdediger Bas Diederen, lijkt de titelstrijd bij de mannen volledig open. Grootste favoriet is op voorhand Evert Scheltinga, de regerend nationaal kampioen op de sprintafstand. Concurrentie zal er zijn vanuit eigen team, waarin Youri Severin na langdurig blessureleed terugkeert op het hoogste niveau en vanuit de teams die Team4Talent uitdagen in de Eredivisie. Marco Akershoek van ProTriathlon uit Sittard, Vincent Böhm van ZEROD Squadra Veloce en Sven Strijk van Triteam4Unicef lijken daartoe de aangewezen speerpunten. Bij de vrouwen verdedigt Marieke van der Vegt haar titel. Van der Vegt komt dit jaar uit voor Runnersworld Triteam Groningen en heeft in ploeggenote Danne Boterenbrood haar grootste concurrente. De Groningse formatie mag verder rekening houden met Jony Heerink en Sione Jongstra van Hellas en met Ilona Eversdijk van Challenge TVA Almere.

Topsport in Weert

eert maakt zich op voor een weekend vol toptriathlon. Op zaterdag komen junioren uit heel Europa in actie om zich te kwalificeren voor de Youth Olympic Games die later dit jaar in China plaatsvinden. Ook is er zaterdag de tweede wedstrijd van de Schuiteman 2eDivisie triathlon, afdeling Zuid. Zondag om 11.00 uur vindt het NK voor vrouwen plaats en om 15.30 uur starten de mannen. De NK-series maken beiden deel uit van de Lotto Eredivisie triathlon, de hoogste teamcompetitie van Nederland.