Belg Brydenbach doorbreekt hegemonie Team4Talent in Lotto Eredivisie

 In Eredivisie
Foto: Marcel Meinema

Foto: Marcel Meinema

Na dertien zeges op rij, werd de ongeslagen status van Team4Talent in het Limburgse Stein doorbroken. De Belg Tim Brydenbach van Squadra Veloce uit Eindhoven was daarvoor verantwoordelijk. Team4Talent won wel het dagklassement en verstevigt de leiding in het klassement van de Lotto Eredivisie. Danne Boterenbrood won voor de derde keer op rij bij de vrouwen en Hellas Utrecht was de sterkste ploeg bij de vrouwen. Zij gaan na drie van de vijf races aan de leiding in het klassement.

Er was ploegenspel voor nodig om de sterke loper Brydenbach in stelling te brengen tijdens de sprinttriathlon Stein, maar de Belg rondde het werk van zijn teamgenoten daarop uitstekend af. Na twaalf zeges van Team4Talent, won voor het eerst in de driejarige Lotto Eredivisie iemand uit een ander team. Squadra Veloce uit Eindhoven leverde de winnaar en werd als team zevende in de daguitslag. Plek één was voor Team4Talent, dat met Evert Scheltinga en Youri Severin andermaal twee mannen op het podium had. Triteam4Unicef werd tweede in de daguitslag, met drie mannen in de top tien van het dagklassement. ProTriathlon legde beslag op plek drie, voor Triathlonteam.nl uit Ede, Trimates Utrecht en Challenge TVA uit Almere op plek zes.

Marce

Foto: Marcel Meinema

Danne Boterenbrood van Runnersworld Triteam Groningen stond aanvankelijk niet op de startlijst, maar viel in voor een ploeggenote. Net als in Weert en Amsterdam won Boterenbrood met voorsprong op de concurrentie. Pien Keulstra van TC Twente was de enige die in het spoor van Boterenbrood kon blijven. Keulstra verloor aanvankelijk de aansluiting met zwemmen, fietste naar de koploopster toe, maar moest met lopen haar meerdere erkennen in Boterenbrood. Keulstra werd daarop net als in Amsterdam tweede, voor Sione Jongstra van Hellas. Hellas pakte wel de dagzege, met vier atletes in de top tien, voor Runnersworld Triteam Groningen. De Dolfijn Amsterdam en Trivio Long Distance Team deelden het brons.

team4talent

Foto: Marcel Meinema

In de algemene rangschikking voeren Team4Talent en Hellas Utrecht de tabellen aan. Titelprolongatie komt, met nog twee races te gaan, dichtbij voor de kampioensformaties. Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt achter de koplopers fel gestreden om de overige podiumplekken. Bij de mannen staat Triathlonteam.nl tweede, met slechts een puntje voorsprong op ProTriathlon. Runnersworld Triteam Groningen en Trivio Long Distance Team staan met gelijk puntenaantal tweede en derde bij de vrouwen. De Groningsen hebben een beter ‘doelsaldo’ op basis van individuele klasseringen. Onderin is degradatie naar de 1eDivisie steeds actueler. Bij de vrouwen degradeert de nummer tien in de einstand. Bij de mannen dalen de nummers 17 tot en met 20 een niveau af aan het eind van het seizoen.

De Lotto Eredivisie Triathlon gaat op 23 augustus verder met de Olympische afstand tijdens de Twinfield Triathlon Veenendaal. Op 14 september worden de kampioensschalen uitgereikt na de finale bij Challenge Almere-Amsterdam.

Uitslagen:
MannenVrouwen
Tussenstand MannenTussenstand Vrouwen