Sprintkampioenschap in Amsterdam decor van tweede Eredivisiewedstrijd

 In Eredivisie
Evert Scheltinga

Evert Scheltinga, titel verdediger in Amsterdam. Foto: Marcel Meinema

Voor het tweede jaar op rij is de triathlon van Amsterdam Nieuw West gastheer van het NK Sprinttriathlon en de Lotto Eredivisie Triathlon. De formaties Team4Talent en het Trivio Long Distance Team verdedigen zondag hun kopposities in de competitie. Danne Boterenbrood is favoriet voor de kampioenstitel bij de vrouwen, terwijl bij de mannen met spanning uitgekeken wordt naar een duel tussen de opkomende talenten Jorik van Egdom en Marco van der Stel in de wedstrijd die plaatsvindt in en rond de Sloterplas. Voor het eerst wordt het NK voor elite gecombineerd met het NK voor junioren.

Boterenbrood te kloppen vrouw

Danne Boterenbrood van Runnersworld Triteam Groningen is na haar eclatante zege op het NK Olympische afstand vorige maand de grote favoriete voor de NK-titel op de kortste afstand. Boterenbrood was in Weert een maat te groot voor de concurrentie en lijkt in Amsterdam vooral tegenstand te kunnen verwachten van enkele junioren, die ook aan het NK deelnemen, maar niet in de Lotto Eredivisie actief zijn. Kirsten Nuyes en Elianne Huitema lieten de afgelopen weken in internationale races goede progressie zien. Boterenbrood’s team uit Groningen staat derde in de stand van de Lotto Eredivisie. Hellas Utrecht, dat nu tweede staat en in Weert pas voor het eerst in anderhalf jaar een race verloor, kan in Amsterdam aantreden in de sterkste formatie en zal vol voor de teamwinst gaan. De enigszins verrassende koploopsters Trivio Long Distance Team hebben hun opstelling gewijzigd ten opzichte van de eerste race van het seizoen, maar kunnen met Hanneke de Boer opnieuw beschikken over hun sterkste troef. De vrouwen starten zondag om 14.45 uur.

Duel Van der Stel versus Van Egdom verwacht

Bij de mannen wordt reikhalzend uitgekeken naar het duel tussen Jorik van Egdom van kampioensformatie Team4Talent en Marco van der Stel van de uitdagers van ProTriathlon. Beide atleten zijn actief in de World Triathlon Series en zijn momenteel internationaal de best presterende Nederlandse atleten op de korte afstanden. Verdedigend kampioen Evert Scheltinga, ook van Team4Talent, zal vol aan de bak moeten om in aanmerking te komen voor titelprolongatie. Bij de teams verraste Triathlonteam.nl in Weert met een podiumplek, vlak voor Triteam4Unicef en Trimates. Samen met de Eindhovense formatie Squadra Veloce zijn zij opnieuw de kandidaten voor een topnotering bij de teams in Amsterdam. De mannen starten zondag om 16.15 uur.