Statistiekjes om van te smullen: Amsterdam 2014, de nabeschouwing

 In Eredivisie

De statistiekjes en grafiekjes van de uitslagen van de Lotto Eredivisie werken aanstekelijk, zo is gebleken. Tot nu toe vergeleek ik in tabellen de procentuele verschillen van de deelnemers, en in grafieken de verhoudingen tussen de wedstrijden onderling. En uiteraard zijn die er deze keer weer: VrouwenMannen De percentages en kleuren laten de verhoudingen op de onderdelen zien, en de genummerde fietsgroepen laten iets zien van het wedstrijdverloop. Zou je nog een beter beeld kunnen scheppen van het verloop in de wedstrijd zelf, natuurlijk afgezien van de prachtige wedstrijdvideo?

Het wedstrijdverloop in lijnen

Mede-cijfergenieter en triatleet Peter van Grootheest kwam met een mooi idee om het wedstrijdverloop te visualiseren. Samen hebben we dit verder uitgewerkt. We maken de wedstrijd zichtbaar als één grafiek, waarbij iedere gekleurde lijn een deelnemer voorstelt. De onderlinge verschillen op het moment in de wedstrijd bepalen de hoogte van de lijn. Voor de mannenwedstrijd ziet dat plaatje er zo uit:

Grafiek mannenKlik hier voor de grote, interactieve versie

Op de horizontale as zien we de verschillende fases van de wedstrijd. Op de verticale as de onderlinge verschillen, in seconden, ten opzichte van de middelste deelnemer op dat moment. Hoe hoger de lijn, hoe verder voorin deze deelnemer in de wedstrijd lag. De lichtblauwe lijn van winnaar Jorik van Egdom zien we dan ook uiterst rechtsboven eindigen.

Aan het begin van de wedstrijd, uiterst links in de grafiek, is iedere deelnemer op hetzelfde punt, de startlijn. Het onderlinge verschil is nul. Na het zwemmen en de eerste wissel zijn de kaarten geschud: het veld ligt uit elkaar en is vrij gelijkmatig verdeeld. Bij het zwemmen zijn geen grote gaten ontstaan.

Gelost of ontsnapt

Na de eerste fietsronde was de rangschikking bij het fietsonderdeel grotendeels bepaald. We zien verschillende lijnen samensmelten tot één lijn die samen blijft tot het einde van het fietsen. Atleten die moesten lossen bij hun groep zien we als neergaande lijnen die wegbewegen van de groep. Vaak zijn zij in een volgende fietsronde aangesloten bij de volgende groep.

Het omgekeerde gebeurt ook: Sven Strijk herhaalde het trucje dat hem vorig jaar naar zilver op het NK Sprint bracht. Na de eerste fietsronde zat hij nog twintig seconden achter de kopgroep. Na fietsronde twee was hij erbij aangesloten. Terrence Olaria en Tom Havekes reden met hem mee, maar Olaria moest uiteindelijk toch lossen uit de kopgroep en belandde in groep twee (de felgroene lijn in onderstaande afbeelding).

Strijk naar de kopgroep

Een andere poging om winst te boeken op de fiets was die van Omar Brons. Hij reed twaalf seconden weg bij fietsgroep twee. Dit bracht hem niet tot de kopgroep, maar hij passeerde tijdens het lopen wel veel atleten daaruit, en finishte uiteindelijk ook vóór een aantal gelijkwaardig lopende leden van zijn eigen fietsgroep.

Omar Brons rijdt weg

Bij het looponderdeel zien we de samengeklonterde lijnen van de fietsgroepen weer uitwaaieren. De verschillen tussen de fietsgroepen waren klein, waardoor het veld na het lopen weer veel gelijkmatiger verdeeld werd. We zien de snelste lopers van iedere fietsgroep vele langzamere lopers uit fietsgroepen voor hen passeren. Maar het is niet voorgekomen dat een snelle loper de volledige fietsgroep voor hem voorbij liep.

De vrouwen in lijn

De grafische weergave van de vrouwenwedstrijd zie je hieronder:

Grafiek vrouwen

Klik hier voor een grote, interactieve versie

De tijdsverschillen na het zwemmen waren hier iets groter, terwijl er minder deelnemers waren. Het definitief tot stand komen van alle fietsgroepen duurde dan ook iets langer: na de eerste fietsronde waren er nog behoorlijk wat individueel fietsende atletes, die elkaar in de rondes daarna wel vonden.

Na het fietsen zat er meer afstand tussen de kopgroep en de achtervolgende groepen dan bij de mannen, bijna twee minuten. Deze voorsprong was zo groot dat slechts één atlete uit de kopgroep bij het lopen nog werd ingehaald door atleten uit groep twee.

Bekijk je eigen verhaallijn

Deed je zelf mee en wil je wel eens terugzien hoe jouw lijn loopt? Of ben je benieuwd hoe je teamgenoten uit de verf komen? Bekijk hier de grafieken in een interactieve vorm:

VrouwenMannen

Tot de volgende Eredivisiewedstrijd in Stein!