Belgen verslaan Nederlanders, Longdistanceteam en Team4Talent pakken dagzeges in Lotto Eredivisie

 In Eredivisie
Sonja Jaarsveld

Sonja Jaarsveld

De spanning in de Lotto Eredivisie triathlon is helemaal terug, na de Olympische afstand van vandaag in Veenendaal. Koploopsters Hellas Utrecht moesten de dagzege laten aan Trivio Long Distance Team. Joke Coysman zegevierde namens de langeafstandsvrouwen. Voor het eerst won een Belgische een wedstrijd in de Lotto Eredivisie. Bij de mannen won ook een Belg, al was dat geen primeur. Stijn Goris was wel voor het eerst namens Pro Triathlon zegezeker. Hij versloeg in een spannende race Bas Diederen van Team4Talent en een andere Belg, te weten Tim Brydenbach van SquadraVeloce. Team4Talent won bij de mannenteams en stevent af op het derde landskampioenschap op rij.

Kleine verschillen in klassement bij de vrouwen

Het Trivio Long Distance Team bracht de spanning in het klassement terug. Met nog één wedstrijd voor de boeg is het verschil met Hellas Utrecht twee punten. Op plek drie staat nu Runnersworld Triteam Groningen. De vrouwen van De Dolfijn Amsterdam werden vandaag derde en staan in het klassement nu stevig op plek vier, voor Challenge TVA Almere. Onderin staat Team4Talent nog steeds tiende en laatste, maar de vrouwen uit Huissen naderen VZC Veenendaal en kunnen in de slotwedstrijd met een goed resultaat de rode lantaarn nog overdragen. MSTV Ferro Mosea uit Maastricht neemt met de zesde plek van vandaag afstand van de onderste regionen.

Team4Talent op titelkoers bij de mannen

Met Team4Talent voor het derde jaar op rij stevig op titelkoers, is bij de mannen vooral de strijd om de overige topklasseringen spannend. Triathlonteam.nl staat na de derde plek van vandaag nog wat steviger op plek twee in de ranglijst. Triteam4Unicef schuift naar plek drie in de stand, ten koste van Pro Triathlon, dat maar twee atleten zag starten vandaag en op plek tien de daguitslag belandde. Challenge TVA Almere kwam op gelijke hoogte met Pro Triathlon en mag, met de thuiswedstrijd nog voor de boeg, nog altijd hopen op het eindpodium. Degradatie naar de 1eDivisie is bijna onafwendbaar voor DSZ Wave uit Delft en Saton Optiek De Zijl uit Leiden. Ook Argo Wierden en De Dolfijn Amsterdam moeten vrezen voor lijfsbehoud.

Slotwedstrijd op 14 september in Almere

De laatste race van de Lotto Eredivisie 2014 vindt op 14 september plaats tijdens Challenge Almere. Dan staat een teamrelay op het programma, waarin de vier teamleden elk een minitriathlon afleggen. Na deze wedstrijd zijn de kampioenen bekend en worden de kampioensschalen uitgereikt.

Uitslagen

Mannen
Vrouwen
Tussenstand Mannen
Tussenstand Vrouwen

Postrace interviews met winnaars