Ronde vier Lotto Eredivisie in Veenendaal

 In Eredivisie

Na een korte zomerstop gaat de Lotto Eredivisie verder in Veenendaal, waar de 32e editie van de Twinfield Triathlon gehouden wordt. Koplopers Hellas Utrecht en Team4Talent Huissen kunnen goede zaken doen op weg naar het prolongeren van hun landstitels. Enkele concurrenten missen belangrijke pionnen, terwijl de regerend kampioenen wel kunnen beschikken over hun sterkhouders. Op het programma staat de Olympische afstand, over hetzelfde parcours als waar afgelopen twee jaar het NK werd gehouden.

Bas Diederen is weer terug in de basis van Team4Talent. De Limburger richtte zich in het voorseizoen op de lange afstand, maar komt nu opnieuw in actie in de Lotto Eredivisie. Evert Scheltinga ontbreekt bij de tweevoudig kampioen, maar Youri Severin, Bas de Waal en Martijn Dekker vullen die leegte naadloos op. ProTriathlon kampt met blessures en ziet bovendien kopman Marco van der Stel dit weekend in actie komen tijdens de World Triathlon Series. Triteam4Unicef kan daarentegen weer beschikken over Diederik Scheltinga, die in Stein ontbrak. De Utrechtse Trimates missen kopman Gerbert van den Biggelaar, die kampt met een hamstringblessure. Het geplaagde SquadraVeloce ziet Vincent Böhm en Stefan van Thiel weer in actie komen na afwezigheid, maar mist ditmaal Terrence Olaria, die zich opmaakt voor een debuut op de hele triathlon. Triathlonteam.nl komt met een sterke opstelling naar Veenendaal en kan weleens de belangrijkste uitdager van Team4Talent worden.

De vrouwen van Hellas uit Utrecht kunnen met vertrouwen naar Veenendaal afreizen. In hun sterkste opstelling zijn ze nog nooit verslagen in de Lotto Eredivisie. De concurrentie krijgt het lastig. TC Twente mist Pien Keulstra, die start op het EK Duathlon dit weekend. Danne Boterenbrood, die al haar starts in de Eredivisie dit seizoen omzette in dagwinst, ontbreekt bij Runnersworld Triteam Groningen. Zonder de kopvrouw wordt het voor de Groningse vrouwen lastig om de gedeelde tweede plek op de ranglijst vast te houden. Heleen Bij de Vaate komt deze week terug van hoogtestage en kan met haar teamgenotes van het Trivio Long Distance Team de tweede plek steviger in handen nemen na dit weekend. De vrouwen van De Dolfijn uit Amsterdam zitten het hele seizoen in een stijgende lijn en pakten in Stein voor het eerst dit jaar een podiumplek. De Amsterdamsen zullen die lijn door willen zetten in Veenendaal.

De Lotto Eredivisie Triathlon start zaterdag om 13.10 uur op Sportpark ‘De Groene Velden’ in Veenendaal met de vrouwenwedstrijd. Om 14.20 klinkt het startschot voor de mannen. De Twinfield Triathlon Veenendaal is de vierde uit een reeks van vijf wedstrijden. Op zondag 14 september eindigt de Lotto Eredivisie tijdens Challenge Almere en worden de kampioensschalen uitgereikt.