Teamcompetities triathlon 2015 gepresenteerd

 In Algemeen

Groei naar vier divisies en 190 teams

Het vierde seizoen van de Lotto Eredivisie Triathlon begint in mei in Weert met het NK Olympische Afstand. Dat is vandaag tijdens het NTB-congres bekendgemaakt. De teamcompetities krijgen naast de Eredivisie, 1eDivisie en 2eDivisie nu ook een 3eDivisie. In 2015 nemen in totaal 190 verenigingsteams op vier niveaus deel aan de teamcompetities, die in 2012 van start gingen.

Ongekend enthousiasme

Naar verwachting 1200 atleten zullen in 2015 in actie komen in teamverband, in een sport die bekend staat als een van de meest individuele uitdagingen op sportief gebied. Triathlon als teamsport neemt sinds de introductie in 2012 een enorme vlucht. Voorzitter Berteke de Jong van de Teamcompetities beaamt: “we zien enorm veel enthousiasme bij atleten en hun verenigingen en gelukkig ook bij wedstrijdorganisaties en dat lijkt nog elk jaar te groeien. In 2015 zijn 20 triathlonevenementen betrokken bij de teamcompetities. Een ongekend samenwerkingsverband.”

Nieuw in 2015

De competities worden in 2015 uitgebreid met de 3eDivisie voor mannen en de 2eDivisie voor vrouwen. Het aantal teams is gestegen van 45 in 2012 naar 190 in 2015. Op de kalender staan in elke divisie vijf races. Elk niveau heeft tenminste één teamwedstrijd, naast de individuele races. Daarin zit  bij twee evenementen ook een nieuw wedstrijdformat, dat ‘aflossing’ genoemd gaat worden. Voor de teams is ook nieuw dat één resultaat per race geschrapt mag worden. Deze ‘3 uit 4’-regel beschermt teams tegen pechgevallen en blessures, die het competitieresultaat negatief kunnen beïnvloeden.

Promotie en degradatie

De teamcompetities triathlon bestaan per divisie uit vijf races tussen april en september, waarin verschillende triathlonvarianten aan bod komen. Er zijn divisies voor mannen en voor vrouwen, waartussen promotie en degradatie mogelijk is. Het hoogste niveau is de Lotto Eredivisie Triathlon, waarin de nationale topatleten actief zijn.
Bekijk alle wedstrijden van de teamcompetities »