Lotto Eredivisie van start met NK in Weert

 In Eredivisie

Het NK Olympische Afstand vormt zondag tijdens de zesde editie van Stadstriathlon Weert de start van het vierde seizoen van de Lotto Eredivisie Triathlon. Na een winter vol transfers en het ontbreken van de NK-winnaars van vorig jaar, lijken de races wijd open te liggen bij zowel de mannen als de vrouwen en tussen de teams. De mannenrace kreeg er deze week een favoriet bij toen Marco van der Stel werd toegevoegd aan de Eredivisie-opstelling van Squadra/Kalas.

Open NK-races
Het ontbreken van Youri Severin en Danne Boterenbrood betekent dat er zondag nieuwe kampioenen gehuldigd zullen worden. Bij de vrouwen is het aanwijzen van favorieten op voorhand lastig. In hetzelfde weekend vindt de WTS-race in Londen plaats, waardoor de absolute topatleten ontbreken. De weg ligt open voor aanstormend talent, als Kirsten Nuyes, Pien Keulstra en Marije Dankelman. Zij nemen het op tegen de gevestigde Eredivisie-orde. Bij de mannen is Marco van der Stel favoriet. De NTC-atleet kwam in Londen niet op de startlijst en maakt daarom zijn opwachting in Weert. Concurrentie komt van oud-winnaars van het NK-sprint Evert Scheltinga, Jorik van Egdom en Martijn Dekker en van opkomend NTC-talent Menno Koolhaas, een teamgenoot van Van der Stel. Met ook Belgen en een Hongaarse aan de start is het ook in dat opzicht een open NK zondag. Naast de titels voor de mannen en vrouwen overall, staan er ook NK-titels voor beloften tot 23 jaar op het spel.

Strijd der teams
Kampioensteam Hellas uit Utrecht is bij de vrouwen al drie jaar de te kloppen ploeg geweest. De concurrentie, met name in de vorm van Trivio/Long Distance Team is echter steeds sterker geworden. Nieuw zijn Kijani uit Geldermalsen en Eurozaken/TriFa uit Maasland. Bij de mannen is Team4Talent uit Huissen er niet meer bij. Favoriet voor het Eredivisiekampioenschap lijkt Squadra/Kalas, dat beschikt over een brede selectie met zowel Nederlandse als Belgische toppers. Nieuw zijn promovendi Triteam Van Wijnen uit Goor en Wilmink Poedercoating/Triotters uit Eindhoven.

Vijf races op weg naar de kampioensschalen
De Lotto Eredivisie Triathlon bestaat uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. Na de Stadstriathlon Weert staat op 7 juni een teamtriathlon in Amsterdam Nieuw-West op het programma. De competitie gaat daarna verder met races in Didam, Veenendaal en wordt afgesloten op 13 september in Almere, waar de kampioensschalen worden uitgereikt.