Squadra Kalas en Hellas winnen eerste teamtriathlon Amsterdam Nieuw-West

 In Eredivisie

Een nieuw raceformat leverde vandaag vertrouwde winnaars op in ronde twee van de Lotto Eredvisieie 2015. Het Eindhovense Squadra Kalas en de vrouwen van Hellas Utrecht wonnen de teamtriathlon van Amsterdam Nieuw-West, verstevigden hun koppositities in de Eredivisie en kwalificeerden zich en passant voor de Europese teamfinale van begin oktober in Nice.

Hellas Dames

Foto: Sonja Jaarsveld

Een experiment wilde de organisatie van de teamcompetities van de NTB het niet noemen, want het concept bestond al in Duitsland, maar een noviteit was het wel in Nederland. De teamtriathlon met massastart vond niet eerder plaats in een Nederlandse race. In Amsterdam Nieuw-West bleek het een format dat voor spektakel zorgde, al was er in de week voorafgaand aan de race het nodige overleg nodig tussen alle betrokkenen om helder te krijgen wat de precieze uitleg van de spelregels was. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, waren de winnaars niet eens verrassend. Squadra Kalas en Hellas deden wat ze vorige week in Weert ook deden: winnen. Beide teams waren vanaf het zwemonderdeel medebepalend en vormden de kop van de wedstrijd tijdens het fietsen.

Waar Squadra Kalas nog teruggepakt werd door een jagend peloton van ruim 10 teams, bleven de Hellasvrouwen uit de handen van de achtervolgers. Zij begonnen in pole position aan het lopen en hielden tot op de meet een kleine voorsprong. De Maastrichtse studentes van Ferro Mosae voerden een vooraf opgesteld tactisch plan knap uit en werden tweede. De derde plek was net als vorige week voor Trivio Long Distance Team.

Squadra Eindhoven

Foto: Sonja Jaarsveld

De Eindhovense mannen liepen na een massale tweede wissel, waar een groot peloton fietsers in hoog tempo de overgang naar het lopen maakte, eenvoudig weg van de concurrentie. Vodafone Citystarter TTW uit Weesp nam na de wissel nog het voortouw, maar moest al snel andere teams voor laten gaan. Canyon Fusion, vorige week nog op het podium, kon ook niet mee terwijl Davilex Nijmegen en Trimates Utrecht het tempo hoog hielden. De Nijmegenaren stonden, na een wat fletse seizoensstart in Weert nu wel op het podium en werden tweede. De Trimates stonden voor het eerst op het podium en waren blij met de vooraf vurig gewenste derde plek.

Op 4 juli gaat de Lotto Eredivisie verder met de sprint triathlon in Didam. Daarna volgen nog het NK sprint triathlon Veenendaal op 22 augustus en de teamrelay in Almere op 13 september. Uitslagen en de tussenstand in de competitie worden gepubliceerd op de website van de Eredivisie.