Teamtriathlon Amsterdam in ronde twee Lotto Eredivisie

 In Eredivisie

amsterdam-triathlonTerwijl de kruitdampen van het NK Olympische Afstand nog maar net opgetrokken zijn, staat aankomende zondag ronde twee van de Lotto Eredivisie alweer op het programma. De hoogste teamcompetitie uit de vaderlandse triathlonsport is dan te gast in Amsterdam Nieuw-West voor een teamtriathlon. Koplopers Squadra Kalas uit Eindhoven en Hellas Utrecht verdedigen hun eerste plek in het Eredivisieklassement.

Nieuw concept

Een teamtriathlon met een massastart staat zondag op het programma op de wedstrijdlocatie aan de Sloterplas in Nieuw-West. Het concept is nieuw in de Lotto Eredivisie en de teams speculeren volop over te hanteren tactieken. Berteke de Jong van de competitie-organisatie vat het kort samen: “teams starten tegelijk voor het zwemonderdeel van 750 meter. Na de wissel dienen de atleten van elk team samen te blijven tijdens de 20 kilometer fietsen. Het looponderdeel van vijf kilometer zal beslissend zijn, waarbij de tijd van de derde aankomende telt. We hebben er nog wat spelregels aan toegevoegd om het geheel netjes te laten verlopen en we verwachten dat het in elk geval spectaculair zal zijn zondag”, geeft De Jong aan.

Europese kwalifcatie op het spel

Voor de winnende teams ligt er in Amsterdam een extra beloning te wachten in de vorm van een uitnodiging voor de eerste editie van de Europese teamfinale, die in oktober in het Franse Nice gehouden wordt. Op termijn moet dat evenement uitgroeien tot de Champions League van de triathlonsport, waarbij de beste Europese triatleten elkaar bestrijden in clubverband. De ogen zijn zondag gericht op de teams die in Weert voorin eindigden. Bij de mannen zijn Squadra Kalas uit Eindhoven, Canyon Fusion en het Rotterdamse Rings Specialized Forte Triteam daarom favoriet. De vrouwenteams van Hellas Utrecht, TC Twente uit Enschede en Trivio Long Distance stonden afgelopen zondag in Weert op het podium en kenden de beste competitiestart.