Lotto Eredivisie voor de eerste keer naar Gelderse plaats Didam onder tropische omstandigheden

 In Eredivisie
triathlon-team-finish

Foto: Sonja Jaarsveld

Het is vaak warm weer tijdens de triathlon van Didam. In 22 edities werd vaak onder zomerse en soms tropische omstandigheden de triathlonsport beoefend. Zaterdag lijkt op voorhand een zeer hete editie te worden. De Lotto Eredivisie is voor het eerst te gast is in de Gelderse plaats, waar de derde competitieronde van dit seizoen plaatsvindt.

De derde wedstrijd uit de vijf races tellende Lotto Eredivisie is een individuele sprinttriathlon. Met de ETU-cup in Holten op dezelfde dag, kunnen veel teams niet al hun toppers inzetten. Het zal naar verwachting een open en spannende strijd opleveren in Didam, waar Hellas Utrecht en Squadra Kalas Eindhoven hun kopposities verdedigen in de hoogste teamcompetitie van de triathlonsport.

Verse krachten

Veel teams zetten zaterdag ten opzichte van de eerste races van het seizoen een of meer nieuwe namen in. Koploopsters Hellas uit Utrecht hebben de bekende drie, met Jony Heerink, Linda van Bemmel en Rina Zijgers en voegen daar voormalig alpiniste Channah Brandsema aan toe, een jonge atlete die onlangs imponeerde tijdens haar debuut  in de 1eDivisie. Bij Trivio Long Distance zijn drie wisselingen ten opzichte van de vorige wedstrijd in Amsterdam. Neiske Becks, Carla van Rooijen en Anne Zijderveld staan ditmaal in de basis, samen met Corine Nelen. TC Twente mist opnieuw Rachel Klamer en Pien Keulstra en moet dus vertrouwen op de routine van Brigit Landewe, gecombineerd met jong verenigingstalent.

Koplopers Squadra Kalas kunnen niet beschikken over topatleten Marco van der Stel en Menno Koolhaas. De Belgen Tim Brydenbach en Marc Geerts zijn wel van de partij. De Eindhovense formatie bouwt in Didam tevens op Vincent Böhm en Stefan van Thiel. Davilex Nijmegen zet de nieuwe Duitse aanwinst Maximilian Sasserath in, naast de vertrouwde gezichten Frank Heestermans en Maikel Zuijderhoudt. Hugo Kwaaitaal completeert het kwartet. Canyon Fusion mist Marco Akershoek en komt met Edo van der Meer, Bas de Waal, Bart Candel en Mitchell Huenders. Bij Rings Specialized Forte Triteam wordt het team in afwezigheid van Jorik van Egdom en Jeffrey Reijndersgevormd door Tim Dullaart, Sven Strijk, Peter de Vries en Tom Havekes.

Programma

De vrouwen starten zaterdag om 14.15 uur in De Nevelhorst. De mannen gaan in Didam om 15.00 uur van start. Na een zwemronde van 750 meter worden twee fietsronden van elk elf kilometer afgelegd. Het looponderdeel bestaat uit twee ronden van ieder 2,5 kilometer. Toeschouwers wordt aangeraden zich goed tegen de zon te beschermen en voldoende te drinken. Op de website van de Nederlandse Triathlon Bond staan uitgebreidere adviezen over hoe om te gaan met de hitte.