Squadra Kalas en Hellas in pole position voor finale Lotto Eredivisie

 In Eredivisie

Na vier seizoenen kan al gesproken worden van een traditie, als zondag de finale van de Lotto Eredivisie betwist wordt met een teamrelay tijdens Challenge Almere-Amsterdam. De Eredivisieteams waren sinds 2012 elk jaar te gast in de binnenstad van Almere. De Eindhovense mannenformatie van Squadra Kalas en het vrouwenteam van Hellas Utrecht hebben de landstitels op een haar na binnen, terwijl de strijd om de overige podiumplekken en het gevecht tegen degradatie naar de 1eDivisie nog volop voor spanning zorgen.

Eerste landstitel in zicht voor Eindhovenaren

Na een vierde, tweede en zevende plaats in de Lotto Eredivisie lonkt dit jaar eindelijk de landstitel voor Squadra Kalas. De Eindhovense formatie versterkte zich in de winter met toppers als Marco van der Stel en Menno Koolhaas en won dit jaar drie wedstrijden in de Lotto Eredivisie. Alleen pech lijkt de ploeg nog van de eerste landstitel te kunnen houden zondag. Nieuwkomers Canyon Fusion, voortgekomen uit de succesformatie Team4Talent, hebben de tweede plek in handen maar weten dat er nog drie formaties loeren op een podiumplek. Rings Specialized Forte Triteam Rotterdam was vorig jaar derde in de eindstand en staat ook nu op plek drie. Davilex Nijmegen en Trimates Utrecht volgen elk op een punt van de ander op plek vier en vijf. Onderin strijden zes teams tegen het degradatiespook, waarbij Cerberus Nijmegen en TV Rijnmond voor aanvang van de finale de slechtste papieren in handen hebben.

Derde landstitel maakt Hellas mederecordhouder

Prolongatie van de landstitel zou de Utrechtse Hellasvrouwen mederecordhouders maken op het gebied van Eredivisiewinst. Na twee jaar op rij met de mannen van Team4Talent de kampioensschalen omhoog gehouden te hebben, kunnen de Utrechtse vrouwen dit jaar een derde titel toevoegen in de Lotto Eredivisie. Ook Team4Talent staat op drie eindzeges. Alleen in theorie vormt TC Twente nog een bedreiging, maar zonder Rachel Klamer in de gelederen zal het bij theorie blijven. Met Pien Keulstra wel weer van de partij, is de podiumclaim van de Twentse vrouwen reëel. Kijani Geldermalsen, Trivio Long Distance en Challenge TV Almere zijn de overige podiumkandidaten. Hellas won de voorgaande drie races dit seizoen. DTC Heerhugowaard zal alle zeilen moeten bijzetten om degradatie naar de 1eDivisie af te wenden.

Finale Lotto Eredivisie opnieuw in Almere

Challenge Almere-Amsterdam huisvest voor de vierde maal op rij de finale van de Lotto Eredivisie Triathlon. De teamrelay is een estafette, waarin alle vier de teamleden een supersprintafstand afwerken. De start is om 13.00 uur bij de Esplanade in het centrum van Almere. Om 15.00 uur worden de kampioensbekers van 2015 uitgereikt aan de winnende teams.