Competitierooster teamcompetities triathlon 2016 gepresenteerd

 In Algemeen

ALM_H_BM_KLEIN_1Seizoen vijf van de Lotto Eredivisie Triathlon doet de plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Veenendaal en Almere aan. Amsterdam staat zelfs tweemaal in het competitierooster voor triathlonteams op het hoogste niveau, zo werd vandaag bekend gemaakt tijdens het NTB­congres. Triathlondorp Holten krijgt voor het eerst competitieteams op bezoek, als de 1eDivisie er in juli neerstrijkt. De NTB moest voor de eerste keer in vijf jaar een maximum verbinden aan het aantal deelnemende teams, dat komend jaar op 210 komt.

Einde van groei nog niet in zicht

Sinds de start van de Lotto Eredivisie in 2012, zijn de teamcompetities gegroeid naar vier niveaus, met in 2016 naar verwachting 1500 atleten die in teamverband de triathlonsport beoefenen. Dat komt neer op ongeveer een derde van het aantal wedstrijdatleten die lid zijn van een triathlonvereniging. Voor het eerst sinds de oprichting komt er geen nieuwe divisie bij. Voorzitter Berteke de Jong daarover: “2016 wordt een jaar waarin we de groei vooral in termen van kwaliteit willen voortzetten. De grenzen van onze organisatorische capaciteit waren afgelopen jaar eigenlijk al bereikt. Desondanks hebben we plek gevonden voor 20 nieuwe instromende teams en dat is nog altijd een groei van 10%. Wedstrijdorganisaties en atleten zullen vooral merken dat we in uitstraling en aankleding stappen zetten. Sfeer en beleving blijkt voor veel van de deelnemende teams een belangrijk gegeven te zijn en daar gaan we op inzetten. Op de achtergrond bereiden we dan voor 2017 alsnog de komst van een 4eDivisie voor.”

Nieuw in 2016

Vier wedstrijdorganisaties met in totaal zes evenementen huisvesten voor het eerst een wedstrijd uit de teamcompetities. In totaal bestaat de competitie uit 22 evenementen. De Lotto Eredivisie voor mannen kent in 2016 voor het eerst teams die uit vijf atleten bestaan. Bij individuele races telt van de beste vier atleten het resultaat. De vrouwenteams in de Eredivisie en alle teams in de overige divisies blijven uit vier atleten bestaan.

Promotie en degradatie

De teamcompetities triathlon bestaan per divisie uit vijf races tussen april en september, waarin verschillende triathlonvarianten aan bod komen. Er zijn divisies voor mannen en voor vrouwen, waartussen promotie en degradatie mogelijk is. Het hoogste niveau is de Lotto Eredivisie Triathlon, waarin de nationale topatleten actief zijn. De complete racekalender is te bekijken via de website van de Lotto Eredivisie Triathlon.

Bekijk de volledige wedstrijdkalender »