Eredivisieteams klaar voor NK Olympische Afstand in Amsterdam Nieuw-West

 In Eredivisie
Amsterdam NW 2015

Foto: Sonja Jaarsveld

Ronde twee van de Lotto Eredivisie 2016 vindt zondag plaats in Amsterdam, bij het Sloterparkbad, als het NK over de Olympische Afstand op het programma staat. De teams van Canyon Fusion en Ferro Mosae verdedigen de kopposities in de competitie.

De triathlon van Amsterdam Nieuw-West is een vaste waarde in de Lotto Eredivisie en was ook al vaak gastheer van een NK, zowel op de Sprintafstand als op de Olympische Afstand. Zondag staat Danne Boterenbrood in elk geval aan de start met goede herinneringen aan die eerdere NK’s. De atlete van Ferro Mosae pakte zowel in 2011 als in 2014 een NK-titel bij de Sloterplas. Ook Sarissa de Vries en Pien Keulstra weten hoe het podium in Amsterdam eruit ziet. Beiden werden ook al eens nationaal kampioen. Wie er in kampioensvorm steekt is de vraag. Boterenbrood en De Vries bereiden zich voor op Ironman Maastricht en Keulstra heeft van het NK geen speerpunt gemaakt. Met De Vries en Boterenbrood beiden uitkomend voor Ferro Mosae is dat team wel favoriet in de Eredivisie. Grootste concurrent Hellas Utrecht heeft met Jony Heerink ook een podiumkandidate voor het NK.

Koolhaas favoriet, Canyon Fusion verdedigt koppositie

Titelverdediger Marco van der Stel laat het NK schieten, omdat hij zich richt op zijn internationaal programma. Dat geldt ook voor Jorik van Egdom, die in actie komt op het WK Run Bike Run dit weekend. In hun afwezigheid is Menno Koolhaas de favoriet voor de NK-titel. Koolhaas stak zijn neus al vaker aan het venster de afgelopen seizoenen en lijkt klaar voor zijn eerste nationale titel. Dat zou een opsteker zijn voor zijn team Squadra uit Eindhoven, dat in de eerste Eredivisiewedstrijd als regerend kampioen een nederlaag te verwerken kreeg. Canyon Fusion gaat na de eerste wedstrijd aan de leiding. Triteam Rotterdam mist Van Egdom, maar verdedigt wel de tweede plek. Squadra gaat als nummer drie het NK in.

Zondag starten de vrouwen om 14.00 uur. Na de finish wordt er direct gehuldigd en om 16.15 gaan de mannen van start. De wedstrijdlocatie bevindt zich aan de Sloterplas in Amsterdam, vlakbij het Sloterparkbad. De Lotto Eredivisie brengt vijftien mannenteams van elk vijf atleten en tien vrouwenteams van elk vier atletes aan te start, die in vijf wedstrijden het landskampioenschap betwisten. De volgende races vinden plaats in Rotterdam, Veenendaal en Almere.