NK-titels in Amsterdam naar Boterenbrood en Koolhaas

 In Eredivisie
Menno Koolhaas op weg naar zijn eerste nationale triathlontitel in Amsterdam Sonja Jaarsveld

Foto: Sonja Jaarsveld

Ferro Mosae Maastricht en Triteam Rotterdam pakken zeges in Eredivisie

De favorietenrol waarmaken, goed omgaan met de druk en er staan als het moet. Dat deden vandaag Danne Boterenbrood en Menno Koolhaas op het NK Olympische Afstand in Amsterdam, tijdens de Triathlon Nieuw-West. Boterenbrood klopte Jony Heerink en Sarissa de Vries en won met haar team Ferro Mosae in de Lotto Eredivisie. Koolhaas liet de Belgen Brydenbach en Dircken achter zich, die met hun Triteam Rotterdam wonnen in de Eredivisie Triathlon.

Koolhaas houdt hoofd koel

Menno Koolhaas van Squadra Eindhoven was vooraf de te kloppen man. De atleet van het NTC in Sittard gaf aan dat hij geleerd had van fouten in eerdere kampioenschappen en bewees dat hij het hoofd koel kan houden. Koolhaas zat aanvankelijk in een kopgroep van acht atleten, die tijdens het fietsen groeide tot achttien. In de tweede wissel gaf hij gas, liet het hele veld achter zich en werd daarna niet meer gegrepen. Ook de NK-titel onder 23 jaar ging naar “Rambo” zoals Koolhaas’ bijnaam luidt. Uit een achtervolgend groepje van vijf atleten ontsnapten de Belgen Tim Brydenbach en Lander Dircken, die tweede en derde werden. Het NK-podium werd daarna gecompleteerd door de verrassende Frank Heestermans uit Arnhem en Donald Hillebregt, die beiden uitkomen voor Davilex Nijmegen. Triteam Rotterdam versloeg in de Lotto Eredivisie Canyon Fusion en Squadra Eindhoven. Triteam is ook de nieuwe koploper.

Amsterdam is Boterenbrood goed gezind

NK’s in Amsterdam liggen Danne Boterenbrood goed, na eerdere winst in 2011 en 2014. Ook ditmaal zegevierde de Limburgse, die haar teamgenote Sarissa de Vries van Ferro Mosae derde zag worden. Boterenbrood besliste de wedstrijd tijdens het lopen, nadat op de fiets een kopgroepje van vier atletes was ontstaan. Het zilver ging naar Jony Heerink, die na een reeks vierde plaatsen op triathlon-NK’s dolblij was. Mirjam Weerd rukte sterk op tijdens het lopen en werd vierde, voor Jasmijn van der Burg, die kampioen onder 23 jaar werd. Haar team Hellas Utrecht verloor met het kleinst mogelijke verschil van Ferro Mosae in de Lotto Eredivisie. Plek drie ging naar TC Twente, dat uittredend kampioene Pien Keulstra zesde zag worden, voor haar moeder Brigit Landewe op plek zeven.

Ferro Mosae en Triteam Rotterdam koplopers Lotto Eredivisie

In de tussenstand van de Lotto Eredivisie bij de vrouwen gaat Ferro Mosae uit Maastricht na twee zeges aan de leiding, voor Hellas Utrecht. Bij de mannen is Triteam Rotterdam de nieuwe koploper, met evenveel punten als Canyon Fusion, maar een beter plaatscijfer. Squadra Eindhoven staat na twee rondes op plek drie. De derde wedstrijd uit de Lotto Eredivisie Triathlon 2016 vindt op 16 juli plaats in Rotterdam. Daarna volgen nog wedstrijden in Veenendaal en Almere.

Interview Menno Koolhaas

Interview Danne Boterenbrood