Eredivisiewinst voor Squadra en Kijani

 In Eredivisie
Eredivisie Rotterdam

Foto: Sonja Jaarsveld

Squadra en Kijani waren vandaag in Rotterdam de dagwinnaars in ronde drie van de Lotto Eredivisie Triathlon. De Eindhovense mannen wonnen voor het eerst dit seizoen en doen weer helemaal mee in de strijd om de landstitel, die ze vorig jaar veroverden. De vrouwen uit Beesd stonden voor het eerst op de hoogste trede van het podium en dankten de dagzege aan een collectief sterk looponderdeel. De Perskindol 010 Triathlon bij de Willem Alexander Roeibaan stond voor het eerst op het programma in de Eredivisie.

Squadra terug aan de top, TC Twente verrast

Kopgroep Eredivisie Rotterdam

Foto: Sonja Jaarsveld

De kampioen van 2015 heeft drie races moeten wachten op de eerste seizoenszege, maar in Rotterdam pasten de puzzelstukjes als vanouds voor de mannen van Squadra. Met een sterk collectief werd in de breedte goed gescoord. De Belg Tim van Hemel was de beste van het collectief, met de derde plek individueel na een sterk looponderdeel. Vier atleten van Squadra eindigden in de top tien.De dagzege ging naar Jorik van Egdom van Triteam Rotterdam. De Veenendaler fietste vroeg in de race naar de kop van de wedstrijd en maakte met teamgenoot Jan Stratmann en de hard werkende Edo van der Meer van Canyon Fusion op de fiets het verschil. Van Egdom ontsnapte zelfs in de laatste fietsronde en liep daarna solo naar de zege, voor zijn Duitse teamgenoot. Canyon Fusion, met vier man in de top twintig ook sterk in de breedte, pakte de derde plek. Het thuisteam uit Rotterdam kwam met drie atleten in de top vijf een sterke vierde man tekort vandaag en werd uiteindelijk tweede achter de Eindhovenaren. TC Twente verraste met een gedeelde vierde plek vandaag. Na de dramatische seizoensstart in Amsterdam, pakten de Twentse mannen sterk uit. De vierde plek werd gedeeld met Davilex Nijmegen, voor Trimates Utrecht en het vandaag ook verrassend sterke Hellas Utrecht.

Eerste zege Kijani na pechdag Ferro Mosae

Mirjam Weerd in Rotterdam

Foto: Sonja Jaarsveld

Er was een pechdag van koploper Ferro Mosae voor nodig om de vrouwen van Kijani de eerste zege in de Lotto Eredivisie te bezorgen, maar de vrouwen uit Beesd stonden er toen het nodig was. Toen vroeg in de race de voor Danne Boterenbrood ingevallen Marloes Verholt uit de race stapte, kon Ferro Mosae geen pech meer gebruiken. Dat was precies wat Sarissa de Vries daarna overkwam met fietsen, waarna haar race feitelijk gedaan was. Met vier snelle looptijden kwamen de Kijani-vrouwen sterk opzetten in het slot van de race, waarin TriFa uit Maasland tot op dat moment hele goede zaken leek te doen. De Maaslandse vrouwen moesten in extremis de buit nog delen met Hellas Utrecht. De kampioen van 2015 eindigde ex aequo op de tweede plek vandaag. Ferro Mosae werd vierde, voor TC Twente en Ace TTW uit Weesp. De Weesper vrouwen konden toch vieren, omdat Mirjam Weerd met afstand de sterkste atlete in de race was. Weerd kwam, na een prima zwemonderdeel, op de fiets al snel naar de leiding en stond die niet meer af. Ze liet Rani Skrabanja van Ferro Mosae alleen achter en liep daarna nog verder weg van de directe concurrenten. Inge Heus van Kijani werd derde.

Klassement nog open met twee races te gaan

Bij de mannen blijft Triteam Rotterdam koploper. Squadra schuift op naar plek twee en heeft nog altijd zicht op prolongatie van de landstitel. Canyon Fusion zakt een plekje, maar houdt Davilex en Trimates voorlopig ruim achter zich. Hellas Utrecht is bij de vrouwen terug aan kop, al is het puntenaantal van Ferro Mosae gelijk. De Maastrichtse vrouwen scoren echter een hoger plaatscijfer en staan op grond daarvan nu tweede, voor Kijani, dat plek drie stevig in handen heeft. De volgende wedstrijd is het NK Sprint in Veenendaal op 27 augustus. Op 11 september eindigt de competitie in Almere met een teamrelay.

Interview met de vrouwen van Kijani:

Intervieuw met de mannen van Squadra: