Lotto Eredivisie voor het eerst naar Rotterdam

 In Eredivisie
Eredivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

Als de teams van de Lotto Eredivisie Triathlon zich zaterdag klaarmaken voor ronde drie van de competitie, dan doen ze dat in de wetenschap dat er voor het eerst een race in Rotterdam op het programma staat. De Perskindol Triathlon 010, die plaatsvindt in en rond Roeibaan Willem-Alexander. De koplopers Triteam Rotterdam en Ferro Mosae uit Maastricht verdedigen hun posities tijdens de individuele sprint triathlon die voor de atleten op het programma staat.

Thuisvoordeel voor koploper Triteam Rotterdam

Na twee races in Amsterdam strijkt de Eredivisie Triathlon zaterdag neer in de buurt van Rotterdam voor de mid season race over de sprintafstand. Na de teamwinst op het NK Olympische Afstand nam Triteam Rotterdam de leiding in de stand om het kampioenschap over van Canyon Fusion. De Rotterdammers zullen ook in hun thuiswedstrijd willen tonen dat zij een belangrijke kampioenskandidaat zijn. Canyon Fusion en Squadra Eindhoven zijn de achtervolgers. Met name Squadra, de kampioen van 2015, is nog op zoek naar het winnende gevoel. De ploeg mist opnieuw internationals Van der Stel en Koolhaas en moet zwaar leunen op Belgische inzet. Ook Canyon Fusion mist een kopman, omdat Marco Akershoek internationale verplichtingen heeft in Hamburg. Davilex Nijmegen en Trimates Utrecht zijn de eerste achtervolgers, waarbij met name de Nijmeegse formatie podiumkansen heeft. ZSC Oceanus komt, na het inzetten van de Syrische vluchteling Mohamad Maso, opnieuw met een verrassende naam aan de start. Paratriatleet Sjaak van den Berg maakt zaterdag zijn opwachting in de Lotto Eredivisie voor de Aalsmeerse formatie.

Ferro Mosae opnieuw favoriet

Terwijl Ferro Mosae na twee zeges de koppositie stevig in handen heeft, is het voor Hellas Utrecht nog altijd zoeken naar het goede gevoel. De laatste winst dateert alweer van september, toen Ferro Mosae naar plek twee verwezen werd. De Maastrichtse dames komen opnieuw met kopvrouwen Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries aan de start. De Utrechtse formatie moet Jony Heerink en Jasmijn van der Burg missen en beschikt daarmee op papier over de mindere ploeg. Kijani uit Beesd kan daarentegen wel over een sterke selectie beschikken en zou het de andere teams weleens erg lastig kunnen gaan maken. Voor TC Twente lijkt de kans op een nieuwe podiumplek lastig nu Pien Keulstra afwezig is.

De Lotto Eredivisie bestaat uit vijf races. Na Rotterdam staan nog races in Veenendaal op 27 augustus en Almere op 11 september op de kalender. Zaterdag starten de vrouwen om 15.30 uur en de mannen om 16.45 uur. Start en finish is bij Roeibaan Willem-Alexander in Zevenhuizen, nabij Rotterdam.