Derde NK-titel Van Egdom en juniore Nuyes verslaat senioren

 In Eredivisie

In zijn thuiswedstrijd in Veenendaal maakte Jorik van Egdom vandaag de hattrick vol door zijn NK-titel op de Sprintafstand te prolongeren. Juniore Kirsten Nuyes was voor het eerst de complete elite te snel af en won het NK bij de dames. En passant veroverde ze ook de juniorentitel. Squadra Eindhoven en Triteam Rotterdam deelden de dagzege in de Lotto Eredivisie bij de mannen. Ferro Mosae Maastricht was het sterkste team bij de vrouwen.

Jorik van Egdom in Veenendaal 2016

Foto: Sonja Jaarsveld

Een duo kleurde bij de mannen de wedstrijd, na een snel zwemonderdeel. Marco van der Stel van Squadra was als eerste uit de Veenendaalse surfvijver en kreeg op de fiets gezelschap van Marco Akershoek uit het team Canyon Fusion. De twee bouwden snel 40 seconden voorsprong op, maar verder weg geraakten ze niet. Een grote achtervolgende groep, onder leiding van Jorik van Egdom van Triteam Rotterdam, won steeds meer terrein en in de wissel was de voorsprong van de koplopers bijna teniet gedaan. Van Egdom was daarna de snelste loper en enkel de Belg Tim van Hemel van Squadra kon in zijn buurt blijven. Van der Stel werd derde in de wedstrijd en stond met zilver op het NK-podium. Dat werd gecompleteerd door junior Niek Heldoorn van Davilex Nijmegen, die een zeer sterke indruk maakte vandaag. Squadra Eindhoven en Triteam Rotterdam deelden de dagzege in de Lotto Eredivisie. Plek drie was vandaag voor Canyon Fusion.

Kirsten Nuyes in Veenendaal 2016

Foto: Sonja Jaarsveld

In het NK bij de vrouwen was juniore Kirsten Nuyes duidelijk de sterkste. Tijdens het zwemmen was Nuyes direct van voren te vinden en toen op de fiets een kopgroep tot stand kwam, was ze altijd attent voorin. Favorieten Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries moesten na het zwemmen eerst achterstand goedmaken, voordat ze met hun team Ferro Mosae de wedstrijd in handen namen. Met Rani Skrabanja ook attent voorin mee, was de dagzege al op de fiets binnen handbereik. Na een perfecte tweede wissel was Nuyes direct met voorsprong weg op het looponderdeel. Boterenbrood deed wat ze kon, maar haalde de ontketende juniore niet meer terug. De Vries hield de junioren Quinty Schoens en teamgenote Skrabanja achter zich. Mirjam Weerd van ACE TTW uit Weesp, die zegevierde in de vorige Eredivisie-race, werd nu zesde. Hellas Utrecht pakte achter Ferro Mosae de tweede plek in de Lotto Eredivisie, voor TC Twente, dat Pien Keulstra de NK-titel bij de beloften tot 23 jaar zag winnen.

Met nog een wedstrijd te gaan is de Lotto Eredivisie nog niet beslist. Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben de koplopers slechts een puntje voorsprong op de nummers twee. Triteam Rotterdam en Ferro Mosae Maastricht gaan met de beste papieren de slotconcert in Almere in. Daar wordt op 11 september tijdens de teamrelay van Challenge Almere-Amsterdam de competitie afgesloten.