Spannende finale Lotto Eredivisie Triathlon in Almere

 In Eredivisie
almere-eredivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

Met een teamrelay in Almere wordt zondag de Lotto Eredivisie Triathlon 2016 afgesloten. Een dag na de Challenge Amsterdam-Almere – de klassieker over de lange afstand – strijden de beste teams van Nederland om het kampioenschap. En het belooft spannend te worden want zowel bij de mannen als de vrouwen hebben de koplopers slechts een minimale voorsprong op de nummers twee.

De mannen van Triteam Rotterdam en de vrouwen van Ferro Mosae uit Maastricht gaan met de beste papieren de laatste competitierace in, maar zoals gezegd zit de concurrentie op de hielen.

Triteam Rotterdam verzamelde in vijf wedstrijden zes punten en Squadra uit Eindhoven volgt met acht punten op de tweede plaats. Beide teams deelden twee weken geleden in Veenendaal nog samen de overwinning. Tri Team Rotterdam komt in Almere aan de start met drie buitenlanders: de Belgen Tim Brydenbach en Thomas de Vleeschouwer en de Duitser Jan Stratmann. Sven Strijk maakt het team compleet. Ook Squadra– de kampioen van 2015 – heeft twee Belgen in de gelederen: Neal van de Varenbergh en Jonathan Wayaffe. Devi Wolthuizen en Mark Hamersma zorgen voor de Nederlandse inbreng. CanyonFusion volgt achter Triteam Rotterdam en Squadraop de derde plaats. Dit jonge en compleet Hollandse team komt aan de start met junior Finn Timmermans en de neosenioren Jeffrey Reijnders, YnezKeulstra en Marco Akershoek.

Voor wat betreft de vrouwen is het nog iets spannender in Almere. Koploper Ferro Mosae heeft slechts één punt voorsprong op Hellas, de kampioen van de afgelopen drie jaar. Ferro Mosae schreef dit seizoen drie van de vier wedstrijden op haar naam. Maar door een pechdag in Rotterdam, waar de triatletes uit Maastricht slechts als vierde finishten, maakt ook Hellas uit Utrecht – vier keer tweede dit seizoen – nog een goede kans op de titel. Kijani uit Geldermalsen – de verrassende winnaar in Rotterdam – staat met elf punten op de derde plaats. De ervaren Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries gaan samen met Heleen Zandstra en Sophie van der Most de leiding in het klassement verdedigen. Hellas brengt in Almere Linda van Bemmel, Jasmijn van der Burg, Sione Jongstra en Jony Heerink aan het vertrek. Kijani kreeg voor de finalewedstrijd versterking van NTC-atlete Jeanine Kocken en bestaat verder uit Tanya ten Velden, Trudy Veenstra en Inge Heus.

In Almere wacht de deelnemers aan de Lotto Eredivisie een supersnelle en spectaculaire teamrelay over 380m zwemmen, 7km fietsen en 2,5km lopen. Elk teamlid volbrengt deze afstand voordat hij of zij de timing chip overdraagt aan de volgende atleet. De start is om 13.00 uur op de Esplanade in Almere.