Seizoen zes van Teamcompetities Triathlon barst los op ‘Super Sunday’ in Arnhem

 In Algemeen

Foto: Marcel Meinema

De Teamtriathlon in Arnhem is aanstaande zondag het toneel voor de openingswedstrijd van de Teamcompetities Triathlon. Voor het zesde jaar op rij meten de sterkste triathlonteams van Nederland zich met elkaar in een competitie die loopt van april tot september. De openingswedstrijd bestaat uit een teamtriathlon, die door alle teamleden gezamenlijk wordt afgelegd. Uniek is dat het seizoen voor alle niveaus, van Eredivisie tot en met 4eDivisie, op dezelfde dag, op dezelfde locaties en met hetzelfde wedstrijdformat opent. Tijdens deze ‘Super Sunday’ komen verspreid over de dag liefst 252 triathlonteams in actie, een noviteit in Nederland.

Toptriatlete Klamer in Eredivisie

Met zestien mannenteams en tien vrouwenteams gaan ‘s lands beste triathlonteams de strijd aan binnen de Eredivisie Triathlon. Landskampioen bij de mannen werd vorig jaar Triteam Rotterdam, dat de titel voor het eerst mocht vieren. Bij de vrouwen pakte Hellas uit Utrecht met een zeer klein verschil op Ferro Mosae uit Maastricht haar vierde titel op rij. Nieuwkomers bij de mannen zijn de promovendi van De Dolfijn uit Amsterdam en TTW uit Weesp, die vorig jaar nog uitkwamen in de 1eDivisie. Bij de vrouwen debuteert AV Impala uit Drachten op het hoogste niveau. Vermeldenswaardig is de deelname van de Nederlandse topatlete Rachel Klamer, die ‘Super Sunday’ kan combineren met haar volle internationale wedstrijdkalender, en zal uitkomen voor het vrouwenteam van TC Twente uit Enschede.

Eredivisie als slotstuk

De wedstrijd van zondag bestaat uit een ‘Team Time Trial’ over 475 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Elke negentig seconden vertrekt er een team, waardoor het tot het laatst toe spannend blijft welk team de race zal winnen. Het team dat de snelste tussentijd noteert, neemt plaats op de ‘hot seat’. De startvolgorde van de teams is omgekeerd aan het eindklassement van 2016. Dat betekent dat de landskampioenen als laatste in actie zullen komen.

Om 9.30 uur bijt de Pioneer 4eDivisie het spits af. Nadat ook de 3eDivisie, Schuiteman 2eDivisie en 1eDivisie van start zijn geweest, vertrekt om 15.30 uur het eerste Eredivisie vrouwenteam. De Eredivisie mannen starten vanaf 15.45 uur. De prijsuitreiking staat gepland om 17.05 uur.

Vijf races op weg naar de kampioensschalen

De Teamcompetities Triathlon bestaan uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. De strijd in de Eredivisie gaat om de landstitel en is er één op het allerhoogste niveau. Daaronder gaan binnen een viertal niveaus ambities en teamprestaties hand in hand. Voor de Eredivisie gaat de competitie verder op 4 juni met het NK Olympische afstand in Amsterdam Nieuw-West. Daarna zijn er races in Rotterdam, Veenendaal en Almere, waar de kampioenen gehuldigd zullen worden.

Ook de overige divisies vervolgen hun competitie; elders in het land. Een bijzonder treffen is er op zaterdag 15 juli, als in Rotterdam opnieuw alle niveaus zullen samenkomen voor een Sprintafstand op de Willem-Alexander Roeibaan. De volledige wedstrijdkalender voor alle competitieniveaus is te vinden op de website https://www.teamcompetities.nl