Ferro Mosae Maastricht en Triteam Rotterdam pakken zeges in Eredivisie

 In Eredivisie

Er staan als het moet. Dat deden vandaag Sarissa de Vries en Jorik van Egdom op het NK Olympische Afstand in Amsterdam, tijdens de Triathlon Nieuw-West. De Vries klopte Jony Heerink en Marije Dankelman en won met haar team Ferro Mosae in de Eredivisie. Van Egdom liet de Belgen Van Hemel en Dircken achter zich, waarvan de laatste met zijn Triteam Rotterdam met Van Egdom won in de Eredivisie Triathlon.

Van Egdom verslaat regerend kampioen

Foto: Sonja Jaarsveld

Menno Koolhaas van Squadra Eindhoven was vooraf de te kloppen man. De Nederlands Kampioen van 2016 kwam in een kopgroep van vijf als eerste het water uit. In die groep ook kanshebbers op de titel Marco Akershoek en Donald Hillebregt. Lange tijd hield dit vijftal een voorsprong op de fiets, totdat een grote groep atleten – met daarin onder andere Jorik van Egdom – aansluiting vond. Na de tweede wissel pakte Van Egdom al snel de leiding, op de voet gevolgd door Tim van Hemel. Met de snelste looptijden van de dag finishten beide atleten uiteindelijk negen seconden na elkaar, in het voordeel van Van Egdom. De regerend wereldkampioen op de olympische afstand bij de beloften pakte hiermee zijn eerste Nederlandse titel op deze afstand. Ook de NK-titel onder 23 jaar ging naar Van Egdom.

Donald Hillebregt finishte na een sterke eindsprint achter de Belgen Van Hemel en Dircken als tweede Nederlander, net voor titelverdediger Koolhaas, die derde werd op het NK.

Triteam Rotterdam versloeg in de Eredivisie Squadra uit Eindhoven en Canyon Fusion – EDOsports uit Maastricht. Triteam is ook de nieuwe koploper in de tussenstand.

De Vries regeert van kop af

Foto: Sonja Jaarsveld

Vooraf bestempeld als een van de favorieten voor de titel, maakte Sarissa de Vries die verwachting meer dan waar. Samen met Marije Dankelman kwam ze met 37 seconden voorsprong het water uit, om die voorsprong in haar eentje op de fiets uit te breiden tot bijna twee minuten. Achter haar reden Jony Heerink, Deborah Wissink, Marije Dankelman en Joyce Caro. En waar achter haar nog veel atleten van positie wisselden, bouwde De Vries haar voorsprong tijdens het afsluitende looponderdeel verder uit en won met overmacht haar eerste Nederlandse titel op de Olympische Afstand. Titelverdedigster Boterenbrood kwam, mede door haar keus voor een maatschappelijke carrière, te kort en eindigde overall als vijfde. Het zilver ging naar Jony Heerink; het brons verrassend naar Marije Dankelman die met dank aan een sterk looponderdeel Deborah Wissink naar plaats vier verwees. Dankelman werd tot haar grote vreugd ook Nederlands kampioen onder 23 jaar. Ferro Mosae won in de Eredivisie, Hellas Utrecht werd tweede en een sterk Challenge TV Almere pakte de derde plaats.

Ferro Mosae en Triteam Rotterdam koplopers Eredivisie

In de tussenstand van de Eredivisie bij de vrouwen gaat Ferro Mosae Maastricht na twee zeges aan de leiding, voor Hellas Utrecht en TC Twente. Bij de mannen is Triteam Rotterdam de nieuwe koploper, met evenveel punten als Squadra Eindhoven, maar een beter plaatscijfer. Canyon Fusion staat na twee rondes op plek drie. De derde wedstrijd uit de Eredivisie Triathlon 2017 vindt op 15 juli plaats in Rotterdam. Daarna volgen nog wedstrijden in Veenendaal en Almere.