Triatleten maken zich op voor NK tijdens ‘Super Saturday’

 In Algemeen

Foto: Sonja Jaarsveld

Aan de vooravond van de zomervakantie wordt er zaterdag in Rotterdam gestreden om de Nederlandse triathlontitels op de sprint afstand. Het kampioenschap in de havenstad is tevens de derde wedstrijd meetellend voor de Eredivisie. Het wordt een echt triathlonfeestje in Rotterdam, want naast de Eredivisie komen ook alle atleten uit de overige divisies – van de 1e tot de 4eDivisie –in actie tijdens ‘Super Saturday’.

Het Nederlands kampioenschap sprint triathlon – 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen – in en rond de Willem Alexander Roeibaan in Rotterdam belooft zaterdag een open strijd te worden. De beide titelverdedigers – Jorik van Egdom en Kirsten Nuyes – ontbreken namelijk dit jaar. Zij starten zaterdag in de ITU World Triathlon Series-race in het Duitse Hamburg.

Door het ontbreken van Van Egdom en de nummer twee van 2016 Marco van der Stel – die ook in Hamburg is –  zijn in de mannenrace nu alle ogen gericht op de nummers drie en vier van 2016: Niek Heldoorn en Marco Akershoek. Zij kunnen onder meer tegenstand verwachten van Donald Hillebregt, Youri Keulen, Ynze Keulstra, Finn Timmermans, Gerbert van den Biggelaar en Pim Venderbosch.

Foto: Sonja Jaarsveld

Zonder titelverdedigster Kirsten Nuyes, Danne Boterenbrood, goed voor zilver in 2016,  Rachel Klamer, Maaike Caelers en Maya Kingma die in Hamburg starten, ligt ook de vrouwenwedstrijd in Rotterdam open. Favoriete is Sarissa de Vries die begin dit seizoen ook al de Nederlandse titel veroverde op midden afstand in Nieuwkoop en op de olympische afstand in Amsterdam. Kandidaten voor het podium zijn verder Marije Dankelman, Rani Ŝkrabanja, Quinty Schoens, Mirjam Weerd, Deborah Wissink en Trudy Veenstra.

De wedstrijd in Rotterdam is in de Eredivisie, na Arnhem en Amsterdam Nieuw-West, de derde race in een serie van vijf. Bij de mannen gaat Triteam Rotterdam (winnaar in Arnhem) aan de leiding, op de voet gevolgd door Squadra Eindhoven (winnaar in Amsterdam). Triteam Rotterdam zal extra gebrand zijn om in eigen huis op het hoogste treetje van het podium te klimmen, maar moet het dit keer wel doen zonder Jorik van Egdom. Canyon Fushion – EDO Sports Maastricht neemt met twee derde plaatsen ook in de tussenstand de derde plaats in.

Bij de vrouwen gaat Ferro Mosae – Maastricht fier aan de leiding. De vrouwen uit Limburg schreven zowel de wedstrijd in Arnhem als Amsterdam op hun naam, maar komen in Rotterdam zonder Danne Boterenbrood in actie. Hellas uit Utrecht en TC Twente – Enschede volgen op gepaste afstand. Beide teams eindigden een keer als tweede en een keer als vierde.
De wedstrijden in Rotterdam zijn allemaal stayer-sprint races, dat betekent dat de deelnemers op de fiets bij elkaar mogen stayeren. Voor de Eredivisie en de 1eDivisie is dat geen bijzonderheid, maar voor de lagere divisies wel. Voor de 1eDivisie tot en met de 4eDivisie is de race in Rotterdam de voorlaatste wedstrijd meetellend voor de teamcompetitie.
Het NK voor vrouwen begint zaterdag om 12.45 uur, gevolgd door de mannen om 13.55 uur. Ook de junioren strijden in Rotterdam om de nationale titels.