Open strijd verwacht op NK sprint Veenendaal

 In Eredivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

Het zevende lustrum van de Stichting Triathlon Veenendaal is zaterdag het decor voor het NK sprint triathlon. Dit NK stond oorspronkelijk half juli al gepland in Rotterdam, maar moest worden afgelast nadat er blauwalg in het zwemwater werd geconstateerd. Ook het NK sprint voor masters en de vierde ronde van de Eredivisie Triathlon vinden in Veenendaal plaats.

Het Nederlands kampioenschap over de sprint afstand keert voor het derde achtereenvolgende jaar terug in Veenendaal. Twee keer was Jorik van Egdom de sterkste, maar de triatleet uit Veenendaal komt dit jaar niet aan de start in zijn eigen woonplaats. Hij neemt, net als Marco van der Stel en Menno Koolhaas, deel aan de WTS-race in Stockholm. Door het ontbreken van Van Egdom en Van der Stel, de nummer twee van het NK in 2016, zijn nu alle ogen gericht op de nummer drie van vorig jaar, Niek Heldoorn. Heldoorn kan uitkijken naar concurrentie van teamgenoot Donald Hillebregt van Davilex Nijmegen, Ynze Keulstra en Finn Timmermans van Canyon Fusion / EDO Sports en Gerbert van den Biggelaar en Pim Venderbosch van Trimates.

Kirsten Nuyes, de titelverdigster bij de vrouwen, is wel van de partij in Veenendaal en een aantal andere kandidates is afwezig. Rachel Klamer start in Stockholm in de World Triathlon Series. Meervoudig nationaal kampioene Danne Boterenbrood heeft werkverplichtingen en Maya Kingma, dit jaar ook al actief in Leeds in de WTS, kampt met de gevolgen van een stressfactuur. Sarissa de Vries die dit jaar al de Nederlandse titels veroverde op de halve triathlon en de olympische afstand is een vrouw om rekening mee te houden. Gegadigden voor het podium zijn verder JOny Heerink, Marije Dankelman, Rani Ŝkrabanja en Quinty Schoens.

De wedstrijd in Veenendaal is – na Arnhem, Amsterdam Nieuw-West en Rotterdam waar de triathlon werd omgezet in een duathlon – de vierde race in een serie van vijf meetellend voor de Eredivisie. Bij de mannen is de strijd ongekend spannend. Squadra Eindhoven – winnaar in Arnhem en Rotterdam – gaat aan de leiding met slechts een punt voorsprong op de nummer twee: TriTeam Rotterdam (winnaar in Amsterdam). Davilex Nijmegen volgt op gepaste afstand, maar voelt de hete adem in de nek van TC Twente Enschede, TriMates Utrecht en Canyon Fusion / Edo Sports Maastricht.

Bij de vrouwen gaat Ferro Mosae Maastricht fier aan de leiding. De vrouwen uit Limburg schreven de races in Arnhem, Amsterdam en Rotterdam op hun naam.  Hellas uit Utrecht staat in de tussenstand op de tweede plek, met daarachter Kijani uit Beesd op de derde plaats. Ook TC Twente Enschede en TVA Almere hebben nog zicht op een podiumplaats. Er is nog van alles mogelijk, dus de wedstrijd in Veenendaal zal dan ook bepalend zijn voor het verdere verloop van de competitie die op 10 september in Almere wordt afgesloten met een teamrelay. De elitevrouwen starten zaterdag om 15.10 uur, gevolgd door de elitemannen om 16.20 uur.