Nieuwe ontwikkelingen en wedstrijdschema Teamcompetities gepresenteerd op NTB-congres

 In Algemeen

De Teamcompetities Triathlon gaan in 2018 alweer het zevende seizoen in. Het aantal deelnemende teams is ten opzichte van 2017 licht gegroeid, ondanks het gelijkblijvende aantal competitieniveaus. Net als afgelopen seizoen is er opnieuw een Super Sunday voor alle divisies, dit keer in Almere DUIN. Ook worden er twee nieuwe raceformats geïntroduceerd en de beste teams uit de Eredivisie mogen in België strijden om het Kampioenschap der Lage Landen.

Primeur Triple Mix

De Eredivisie en de 1eDivisie gaan komend jaar op 27 mei van start in Almere DUIN, dat de Nederlandse primeur heeft voor de eerste Triple Mix. Dit door de Super League Triathlon geïnspireerd format bestaat uit een serie races op een dag, als zwem-fiets-loop, pauze, loop-fiets-zwem, pauze, fiets-zwem-loop, finish. Atleten uit de Eredivisie en de 1eDivisie gaan de strijd met elkaar aan op dit spectaculaire onderdeel. Voor de 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie staat in Almere een stayersprint op het programma.
De kalender van de Eredivisie bestaat, na de bijzondere openingswedstrijd in Almere DUIN, uit vaste waarden Amsterdam Nieuw-West, Veenendaal, met het NK olympische afstand en Challenge Almere-Amsterdam, dat voor het zevende jaar op rij gastheer is van de finalewedstrijd met een teamrelay. Nieuwkomer op de kalender is Klazienaveen, waar een individuele stayersprint op het programma staat.

Kampioen der Lage Landen

Voor de top acht van het eindklassement in de Eredivisie is er een bijzondere extra wedstrijd in 2018. In het Belgische Lille zullen deze teams in een interland strijden tegen de Belgische topteams uit de T3-Series. Winnaar van deze battle mag zich een jaar lang Kampioen van de Lage Landen noemen. Het NK sprint maakt dit jaar voor het eerst geen deel uit van de Eredivisie. Op verzoek van de teams is het NK losgekoppeld van de Teamcompetities, om zo individueel belang en teambelangen beter te kunnen scheiden.

Dubbele sprinttriathlon

De 2eDivisie, 3eDivisie en 4eDivisie Zuid beginnen de teamcompetitie op 22 april met een teamwedstrijd in Arnhem. De noordelijke evenknieën starten hun competitie op 13 mei tijdens de UT Triathlon in Enschede. De afsluitende finaledag op 16 september bij de 024Triathlon in Nijmegen is ook weer een groot evenement waar teams van 1eDivisie tot en met 4eDivisie gezamenlijk de laatste wedstrijd van het seizoen afwerken. In Nijmegen staat een individuele, dubbele sprinttriathlon -zwemmen, fietsen, lopen, zwemmen, fietsen, lopen – zonder pauze op het programma, waarbij stayeren is toegestaan. Spektakel gegarandeerd en spannend tot het eind.

Compacte organisatie

De veertig wedstrijden van de Teamcompetities Triathlon zijn verdeeld over zestien wedstrijdorganisaties. Dat zijn er vijf minder ten opzichte van 2017. Het streven om de series dit jaar wat compacter onder te brengen bij evenementen, waarmee de druk op het jurykorps en de organisatie iets wordt teruggedrongen is daarmee geslaagd. In totaal komen er 262 teams in actie in 2018 en dat zijn er elf meer dan afgelopen editie.

Bekijk hier de complete racekalender 2018:
Eredivisie
1eDivisie
2eDivisie Noord
2eDivisie Zuid
3eDivisie Noord
3eDivisie Zuid
4eDivisie Noord
4eDivisie Zuid