Teamcompetities Triathlon 2018 van start in Arnhem

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

De Teamtriathlon in Arnhem is aanstaande zondag alweer voor het vijfde jaar op rij het toneel voor één van de openingswedstrijden van een nieuw seizoen Teamcompetities Triathlon. Deze wedstrijd bestaat uit een teamtriathlon, die door alle teamleden gezamenlijk wordt afgelegd. Voor het zevende jaar op rij meten de sterkste triathlonteams van Nederland zich met elkaar in een competitie die loopt van april tot september. De wedstrijd in Arnhem huisvest de teams uit de Schuiteman 2eDivisie Zuid, badmutsen.com 3eDivisie Zuid en Pioneer 4eDivisie Zuid; in totaal 100 teams. De aftrap voor de overige in totaal 161 teams uit de Schuiteman 2eDivisie Noord, badmutsen.com 3eDivisie Noord en Pioneer 4eDivisie Noord (13 mei, Enschede) en Eredivisie en 1eDivisie (27 mei, Almere), laat nog even op zich wachten.

De glazen bol

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen is het lastig voorspellingen doen. Met nieuwe competitie-indelingen, een winter vol trainingen, diverse transfers van atleten tussen verenigingen en zowel bij de vrouwen (2eDivisie) als mannen (4eDivisie) flink wat nieuwe teams, ligt de strijd wellicht helemaal open. Teams met ambitie om na dit seizoen op een hoger niveau te strijden, zullen er ongetwijfeld alles aan doen om de concurrentie een eerste tik uit te delen. De weergoden lijken in ieder geval het beste voor te hebben met de wedstrijd. Zon en zo’n 25 graden zijn uitstekende ingrediënten om er een prachtige triathlondag van de te maken.

De Teamtriathlon

De wedstrijd van zondag bestaat uit een ‘Team Time Trial’ over 475 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Elke negentig seconden vertrekt er een team, waardoor het tot het laatst toe spannend blijft welk team de race zal winnen. De startvolgorde van de teams is (per divisie) omgekeerd aan het eindklassement van 2017. Om 9.30 uur bijt de Pioneer 4eDivisie Zuid het spits af. Na enkele andere startseries vertrekt om 12.00 uur het eerste team uit de Schuiteman 2eDivisie Zuid. De badmutsen.com 3eDivisie Zuid sluit vanaf 14.15 uur de wedstrijddag af. De prijsuitreikingen staan gepland om 12.30 uur (4eDivisie), 13.30 uur (2eDivisie vrouwen), 14.30 uur (2eDivisie mannen) en 16.00 uur (3eDivisie).

Vijf races op weg naar de kampioensschalen

De Teamcompetities Triathlon bestaan uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. De strijd in de Eredivisie gaat om de landstitel en is er één op het allerhoogste niveau. Daaronder gaan binnen een viertal niveaus ambities en teamprestaties hand in hand. De eerstvolgende wedstrijden zijn de UT Triathlon in Enschede (openingswedstrijd 2eDivisie Noord, 3eDivisie Noord en 4eDivisie Noord) en de DUIN Triathlon in Almere. Laatstgenoemde wedstrijd belooft een zeer bijzonder treffen te worden, waar alle competitieniveaus bij elkaar komen tijdens een ‘Super Sunday’ en de Eredivisie en 1eDivisie bovendien een spectaculair nieuw format (de ‘Triple Mix’) zullen racen. De volledige wedstrijdkalender voor alle competitieniveaus is te vinden op de website https://www.teamcompetities.nl