Zonovergoten Arnhem toneel voor seizoensopening Teamcompetities Triathlon

 In 4eDivisie, 3eDivisie, 2eDivisie

 

Foto: Renee Tijdink

Tegen een prachtig decor en onder heerlijke weersomstandigheden trapten gisteren de in totaal 100 teams uit de Schuiteman 2eDivisie, Badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie uit de regio zuid het nieuwe seizoen Teamcompetities Triathlon af. De Teamtriathlon in Arnhem was gastheer en schotelde de teams een voor Nederlandse begrippen unieke wedstrijd voor.

De Team Time Trial

In tijdrit format worden de teams, bestaand uit vier personen, met een onderling verschil van 90 seconden weg gestart voor hun race tegen de klok.Onderweg mag het team elkaar op diverse manier helpen, om een optimale teamprestatie neer te zetten. De eindtijd van de 3e atleet van het team die de finish passeert, bepaalt de eindtijd van het team.

Na 475 meter zwemmen in het openlucht zwembad Klarenbeek werd 20 km gefietst op een selectief fietsparcours, waar de nodige hoogtemeters zeker een rol van betekenis hebben. Aansluitend kregen de teams een pittig en prachtig loopparcours (twee ronden, in totaal 5 km) voor de kiezen. Naast de uitdagende parcoursen, had ook de warmte zeker invloed op de prestaties van de teams.

Pioneer 4eDivisie

De mannenteams uit de 4eDivisie beten het spits af. ‘Meedoen en erbij zijn, samen met je teamgenoten’, is het credo binnen deze competitie. De onderlinge strijd was er niet minder om en de onderlinge verschillen zijn klein! Uiteindelijk trokken EDO Sports 4 uit Maastricht, TC Maastricht 2 en TV Dordrecht 2 (nummer één, twee en drie) aan het langste eind en mochten de eerste bloemen en champagne van 2018 in ontvangst nemen.

Bijzondere vermelding voor de mannen van FusionTEAMnl 2 uit Den Haag, Sportclub Kwiek uit Rotterdam en TTB 3 uit Bodegraven, die ex aequo op de zevende plaats eindigden, met onderlinge verschillen die pas in duizendsten van seconden zichtbaar werden.

Schuiteman 2eDivisie

Foto: Renee Tijdink

Met dank aan het starten ‘in omgekeerde volgorde van het klassement’ (dat wil zeggen: de minder snelle teams starten als eerst en als laatst starten de (in potentie) snelste teams) bleef het zowel bij de vrouwen als mannen tot het laatst toe spannend wie er met de winst vandoor zouden gaan.

Den Haag was voorin goed vertegenwoordigd bij de vrouwen, met uiteindelijk een derde plaats voor RTC en een eerste plaats voor FusionTEAMnl 2. De vrouwen van TV Weert eisten plek twee op.

Met slechts tien minuten verschil tussen de nummer 23 (Ironmanangers NL – Oosterhout) en de nummer één, kruipt het niveau binnen de 2eDivisie mannen steeds dichter naar elkaar toe. Mooi voor de competitie en het drijft de atleten tot bijzondere prestaties! TVS’90 uit Spijkenisse werd, een halve minuut voor TV Hoekse Waard – Oud Beijerland, knap derde. De Zijl uit Leiden (vorig jaar gedegradeerd uit de 1eDivisie) liet zien ambities te hebben en eindigde op de tweede plaats. Met bijna een minuut verschil was de overduidelijke winnaar EDO Sports 3 uit Maastricht.

Badmutsen.com 3eDivisie

In de 3eDivisie twee teams die er vandaag duidelijk bovenuit staken. Ten eerste pakte TC Maastricht met ruim anderhalve minuut voorsprong de winst en maakte het feestje voor de vereniging, na de tweede plaats in de 4eDivisie, compleet. Nog meer Limburg succes was er op plaats twee, waar Ferro Mosae 2 – Maastricht de mannen van TTB 2 uit Bodegraven te snel af waren.

Ten tweede, minstens net zo noemenswaardig, was de prestatie van de mannen van TriCan 3 – Arnhem. Zij troffen onderweg een atleet uit een ander team aan, die op het parcours onwel was geworden. Samen met buurtgenoten bleven ze bij de man, tot de ambulance arriveerde. De eindklassering van minder belang dan de gezondheid van je mede-atleten. Een mooi voorbeeld van ‘true sportmanship’.

Vijf races op weg naar de eindoverwinning

De Teamcompetities Triathlon bestaan uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. De strijd in de Eredivisie gaat om de landstitel en is er één op het allerhoogste niveau. Daaronder gaan binnen een viertal niveaus ambities en teamprestaties hand in hand. De eerstvolgende wedstrijden zijn de UT Triathlon in Enschede (openingswedstrijd 2eDivisie Noord, 3eDivisie Noord en 4eDivisie Noord) en de DUIN Triahtlon in Almere. Laatstgenoemde wedstrijd belooft een zeer bijzonder treffen te worden, waar alle competitieniveaus bij elkaar komen tijdens een ‘Super Sunday’ en de Eredivisie en 1eDivisie bovendien een spectaculair nieuw format (de ‘Triple Mix’) zullen racen.