Eredivisie en 1eDivisie Triathlon van start tijdens Super Sunday in Almere

 In Algemeen

Foto: Sonja Jaarsveld

Almere DUIN is zondag het decor voor de eerste wedstrijden meetellend voor de Eredivisie en 1eDivisie Triathlon. Tijdens Super Sunday in Almere komen ook alle overige divisies – die al eerder van start gingen in Arnhem en Enschede – in actie.

Almere maakt zijn naam als triathlonhoofdstad van Nederland dit weekend weer helemaal waar. Tweehonderdenzestig teams – meer dan duizend atleten – uit de Eredivisie tot en met de 4eDivisie, strijden dit weekend om de eerste punten in de strijd om het (lands)kampioenschap. Voor de teams uit de Eredivisie en 1eDivisie staat er met de Triple Mix een Nederlandse primeur op het programma. De Triple Mix bestaat uit drie superkorte wedstrijden waarin de drie triathlononderdelen door elkaar zijn gemixt. Het idee is afgeleid van de Super League Triathlon, een internationale wedstrijdserie waarin met nieuwe en spectaculaire formats wordt gewerkt.

Afgelopen winter vonden er nogal wat wisselingen plaats in de teams en dit gecombineerd met het nieuwe format van de Triple Mix, maakt het lastig om een uitslag te voorspellen. Zo zag EDO Sports haar atleten Ynez Keulstra en Finn Timmermans vertrekken naar respectievelijk Kijani en Squadra en komt Triteam Rotterdam, de nummer twee van vorig jaar, helemaal niet meer in actie in de Eredivisie. Het Rotterdamse team dat sinds 2013 op het hoogste niveau uitkwam en in 2016 kampioen van Nederland werd, zit zonder hoofdsponsor waardoor het zich noodgedwongen moest terugtrekken. Nieuwkomers in de Eredivisie zijn de uit vanuit de 1eDivisie gepromoveerde TV Breda en Team UnLtd.

Ook bij de vrouwen vonden er verschuivingen plaats. Zo maakte Marije Dankelman de overstap van Triteam Groningen naar TC Twente. De landskampioen van 2017, Ferro Mosae, komt in Almere aan de start met twee atleten uit de nationale selectie: Rani Škrabanja en Maya Kingma, die onlangs in de World Triathlon Series-race in Bermuda knap als zeventiende eindigde. De vrouwen uit Maastricht zijn dan ook een belangrijke kanshebber voor het podium, net zoals de nummers twee en drie van vorig jaar: Kijani en Hellas. De nummer vier van 2018, TVA uit Almere, start met een jong team en het is afwachten of zij weer in de top vijf mee kunnen draaien. Nieuwkomers in de Eredivisie zijn NSTV Trion en ZSC Oceanus.

De Triple Mix in Almere bestaat uit drie superkorte wedstrijden (200 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,5 kilometer lopen) die samen een geheel vormen. Heat 1 bestaat uit zwemmen, fietsen en lopen, heat 2 uit lopen, fietsen en zwemmen en heat 3 uit fietsen, zwemmen en lopen. Tussen iedere heat zit voor iedereen precies 10 minuten pauze. De eerste start is een massastart, de tweede en derde starts zijn zogenaamde ‘jachtstarts’, op basis van de volgorde van binnenkomst op de finishlijn in de heat ervoor (met de werkelijke tijdverschillen als pozen tussen de atleten). Winnaar is degene die na heat 3 als eerste over de streep komt. Voor de overige divisies – Schuiteman 2eDivisie, Badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie – staat er een stayerwedstrijd over de sprintafstand op het programma.

Het wordt in ieder geval een lange dag in Almere. De badmutsen.com3e en de Pioneer4eDivisies beginnen al vanaf 8.30 uur ’s ochtends, gevolgd door de Schuiteman2eDivisies (tussen 11.00 en 14.00 uur). De 1eDivisie Triple Mix start om 14.00 uur en de Eredivisie om 17.00 uur (vrouwen) en 18.30 uur (mannen). De prijsuitreiking van deze laatste series staat om 20.00 uur gepland.

Bekijk hier de opstellingen van de Eredivisie teams (klik op Almere DUIN)