Winst eerste Triple Mix in Nederland gaat naar Ferro Mosae en Rogelli / Trimates

 In Algemeen

Super Sunday groot succes bij DUIN Triathlon & Duathlon

Ruim duizend triatleten stonden er zondag aan de start tijdens de DUIN Triathlon in Almere. Het was dan ook ‘Super Sunday’: alle 260 teams uit de acht divisies binnen de triatlonwereld kwamen aan bod. Er werd gestart van de 4eDivisie tot aan de Eredivisie, het hoogte niveau van Nederland.

Voor de Schuiteman 2eDivisie, badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie stond er een stayersprint op het menu. Onder zeer warme omstandigheden werden na 750 meter zwemmen in het IJmeer, 20 km fietsen en 4,5 km hardlopen de punten verdeeld.

Binnen de Eredivisie, en ook binnen de 1eDivisie (één niveau lager), werd er gestart volgens de zogenaamde Triple Mix-formule. Een uniek, vernieuwend en erg spectaculair format waarbij alle triatleten drie zeer korte triatlons afleggen, steeds in een andere volgorde. Er werd begonnen met 200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1.5 kilometer hardlopen. Vervolgens kregen de deelnemers tien minuten rust, om daarna dezelfde afstanden te doen maar dan in de volgorde lopen, fietsen, zwemmen. Na nogmaals tien minuten rust mocht iedereen voor een laatste keer aan de bak. Dit keer werd er echter eerst gefietst, dan gezwommen en tot slot gelopen. ,,Wow, wat is dit gaaf”, was de algehele opvatting bij vrijwel iedere deelnemer en ook bij het toegestroomde publiek. ,,Zo spectaculair. En wat gaat het hard!”

‘Met het koppie’

Foto: Tim Buitenhuis

Bij de mannen ging de winst naar niemand minder dan Marco van der Stel. Al direct vanaf de start domineerde de topatleet van Squadra de wedstrijd, al werd hij tot de laatste heat in afwisselende volgorde bijgestaan door een aantal concurrenten. Onder andere Pim Venderbosch, Donald Hillebregt, Jan-Roelf Heerssema en Mohamed Masoo draaiden lang voorin mee. ,,Maar vanaf de eerste seconde voelde ik dat ik de sterkste was. Het lopen ging makkelijk, ik kon eenvoudig met iedereen mee en bleef lang fit. In de laatste heat ben ik volle bak gegaan en kon ik relatief makkelijk de overwinning binnenhalen. Ik heb genoten van dit concept. Je moet echt met het koppie racen. Je doet alles achterstevoren en ondersteboven. Heel ruig is het. Dit is alles wat de triatlonsport zo mooi maakt.”

Verrassing bij de mannen

Foto: Tim Buitenhuis

De strijd voorin was er ook een van teams onderling. In de top 10 zagen Squadra – Eindhoven, TC Twente – Enschede en Rogelli / Trimates – Utrecht elk twee man terug. Door een sterk optreden van onder andere Pim Venderbosch, Joey van ’t Verlaat en Koen de Leeuw pakte Rogelli / Trimates verrassend haar eerste overwinning in een Eredivisie wedstrijd. En voert daarmee de tussenstand aan. Landskampioen Squadra moest genoegen nemen met plaats twee, gevolgd door de mannen van Visma / TriCan uit Arnhem.

Sterk wisselende Heerink oppermachtig

Foto: Tim Buitenhuis

Bij de vrouwen werd er ook met het koppie geracet. Jony Heerink won namens Hellas – Utrecht de wedstrijd met overmacht. Heerink kwam gedurende de eerste heat nog niet eens bij de eerste drie uit het water, maar dankzij haar uitstekende wisselwerk begon ze wel in de kopgroep aan het fietsen. ,,Ik moet het natuurlijk van mijn wissels hebben, overduidelijk mijn sterkste onderdeel”, sprak ze direct na de finish. ,,Bij de wissel van het fietsen naar het lopen pakte ik nog meer tijdwinst en daarna liep ik aan de leiding.” Die koppositie gaf ze vervolgens nergens meer uit handen.

Sterk Maastricht

Foto: Tim Buitenhuis

Net als Van der Stel kwam Heerink met een brede lach over de eindstreep. ,,Echt een geweldig concept, die Triple Mix. Eigenlijk had ik het zwaarder verwacht: het ging me redelijk goed af. Ik ben wel eens dieper gegaan.” Na Heerink kwam Maya Kingma namens Ferro Mossae – Maastricht als tweede over de meet, als snel gevolgd door ploeggenoot Sophie van der Most. Met ook nog Rani Skrabanja in de top 10 pakten de Maastrichtse vrouwen de eindzege. En lieten geen gras groeien over hun ambities: prolongatie van de in 2017 behaalde landstitel.

Achter Ferro Mosae pakte Hellas – Utrecht een mooie tweede plaats. Gevolgd door een verrassend sterk resultaat van het nog zeer jonge team van TVA – Almere.

Uitslagen

De teamuitslagen van de Eredivisie en 1eDivisie Triple Mix zijn vanaf maandagavond te vinden op https://www.teamcompetities.nl.

De teamuitslagen van de stayer sprint wedstrijden van alle overige divisies staan online.

Individuele tijdens van de Triple Mix zijn alvast terug te vinden via http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2018/may/27/almerehout/index.html

Vijf races op weg naar de eindoverwinning

De Teamcompetities Triathlon bestaan uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. De strijd in de Eredivisie gaat om de landstitel en is er één op het allerhoogste niveau. Daaronder gaan binnen een viertal niveaus ambities en teamprestaties hand in hand. De eerstvolgende wedstrijden zijn de Stadstriathlon Weert op 9 juni (1eDivisie, 2eDivisie Zuid, 3eDivisie Zuid, 4eDivisie Zuid) en Triathlon Amsterdam Nieuw West (Eredivisie) op 10 juni.