Squadra en Ferro Mosae zegevieren in Amsterdam Nieuw-West

 In Eredivisie

Squadra uit Eindhoven en Ferro Mosae uit Maastricht hebben zondag in Amsterdam Nieuw-West de tweede manche van de Eredivisie Triathlon op hun naam geschreven. Rogelli /Trimates uit Utrecht blijft aan de leiding bij de mannen en bij de vrouwen versterkt Ferro Mosae haar leidende positie.

Het was alweer voor de zesde keer op rij dat de triatleten uit de Eredivisie neerstreken in stadsdeel Nieuw-West. Na het spektakel van de Triple Mix twee weken geleden in Almere, werd er in Amsterdam in een sprint triathlon (750m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen) gestreden om de overwinning en de belangrijke punten.

Foto: Tim Buitenhuis

Bij de vrouwen namen Kim Groeneveld en Brenda Zwarthoed van ZSC Oceanus uit Aalsmeer een kleine voorsprong tijdens het zwemmen, maar op de fiets namen Jony Heerink (Hellas – Utrecht) en Sarissa de Vries (Ferro Mosae), die ook al tijdens het zwemmen dicht bij elkaar zaten, de leiding. Heerink wisselde als snelste van het fietsen naar het lopen en gaf vervolgens op de afsluitende 5 kilometer de winst niet meer uit handen. De Vries stelde achter Heerink de tweede plaats veilig en Rina Zijgers (Hellas) eiste daar weer achter de derde plaats voor zich op.

Foto: Tim Buitenhuis

Ondanks de podiumplaatsen van Heerink en Zijgers was het toch Ferro Mosae (met naast De Vries, Sophie van der Most en Anna en Tessa Witteveen) dat, net als in Almere, de dagoverwinning naar zich toe trok. De tweede plaats was voor Kijani uit Beesd (met Eva Cornelisse, Inge Heus, Andrea Jochems en Tanya ten Velden) en Hellas (met Heerink, Zijgers, Chantal Berga en Meryl Burger) eindigde op de derde plaats. In het klassement versterkt Ferro Mosae de leiding, gevolgd door Hellas op de tweede plaats en Kijani dat TVA – Almere voorbij ging, op nummer drie.

Foto: Tim Buitenhuis

In de mannenwedstrijd lag het veld tijdens het zwemmen nog dicht bij elkaar, maar eenmaal op de fiets ontstond er een kopgroep van tien man, gevolgd door een groep van zestien. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist tijdens het lopen. De Belgen Neal van Vaerenbergh en Lucas van Deynze van Squadra liepen met de op één en twee na snelste looptijd – Wesley Mols was de snelste – naar respectievelijk de eerste en tweede plaats. Nick Thijs van Cerberus – Nijmegen maakte het Belgisch feestje compleet door als derde te eindigen.

Foto: Tim Buitenhuis

Met drie atleten binnen de top tien – Finn Timmermans eindigde als tiende – deed Squadra (met ook nog Devi Wolthuizen op de 21ste plek) in Amsterdam Nieuw-West de beste zaken. De tweede plaats was voor Rogelli / TriMates – Utrecht (met Joey van ’t Verlaat, Victor Goené, Koen de Leeuw, Gerbert van den Biggelaar en Marijn de Jonge) en Cerberus – Nijmegen (met Nick Thijs, Wesley Mols, Ruben Slot en Roel en Rob Kwaaitaal) was goed voor de derde plaats. In het klassement houdt Rogelli / TriMates de leiding, op de voet gevolgd door Squadra. VISMA / TriCan – Arnhem behield in Amsterdam de derde plaats.

De Eredivisie Triathlon gaat op zaterdag 14 juli verder in Klazienaveen.