Triteam Groningen en de Dolfijn 2 winnen in warm Holten

 In 1eDivisie

Foto: Renee Witteveen

In Holten verzamelden zich zaterdag alle 39 teams van de 1eDivisie zich bij recreatieplas ‘De Domelaar, voor de start van de derde wedstrijd van het seizoen. Een individuele sprintwedstrijd, waarbij stayeren is toegestaan. De atleten werden weggeschoten vanaf het blauwe tapijt op het ponton, waar eerder de elite mannen, elite vrouwen en junioren vanaf gedoken waren tijdens de internationale ETU Cup races.

Mannen Triteam Groningen pakken opnieuw de winst

EDO Sports 2 – Maastricht en Innovative Group / VZC – Veenendaal doen erg goede zaken tijdens de 750 meter zwemmen; ze komen met respectievelijk twee en drie man in de top 10 uit het water. In die top 10 ook atleten van Triteam Groningen 2, De Boks – Klazienaveen, TC Twente 2 – Enschede, TTB – Bodegraven en TV Weert.

Na 20 km fietsen, met daarin onder andere de beklimming van de Holterberg, en 5 km hardlopen door het centrum van Holten, zijn de kaarten echt geschud en trekt Triteam Groningen – net als in de eerdere wedstrijden in Almere en Weert – aan het langste eind. Onder andere dankzij het sterke optreden van Rutger Duursma, die de individuele wedstrijd wint. Sven Strijk van TTB – Bodegraven (tweede) en Vincent Bohm van VZC – Veenendaal (derde) pakken ook belangrijke punten voor hun team.

Na twee maal een vijfde plaats pakt Hellas 2 – Utrecht als team verrassend het zilver, gevolgd door TC Twente 2 – Enschede én (het minstens net zo verrassende) EDO Sports 2 – Maastricht, die gelijk eindigen op de derde plek.

Hellas 2 neemt in de nieuwe tussenstand de derde plek over van TC Twente, dat met slechts één punt achterstand op plek vier volgt. Met dank aan de vijfde plek in de daguitslag behoudt TV Triade – Zwolle (nipt) haar tweede positie. De mannen van Triteam Groningen blijven overtuigend aan de leiding en doen daarmee zeer goede zaken voor promotie naar de Eredivisie.

Vrouwen: verrassende zege voor De Dolfijn

Ook de vrouwen hebben een mooie wedstrijd gehad in het zonovergoten Holten. Na het zwemmen zijn het Kijani 2 – Beesd, Vrouwentriathlon / Siosport – Utrecht en FusionTEAMnl – Den Haag die met elk twee vrouwen in de top 10 zitten. Ook Hellas 2 – Utrecht, TV Rijmond – Rotterdam, Ferro Mosae – Maastricht en Movementsolutions.nl / De Zijl – Leiden zien we dan nog voorin.

Daar komt na het fietsen en lopen verandering in. Op basis van de tussenstand mag gezegd worden dat de daguitslag de nodige verrassingen kende. De vrouwen van de Dolfijn 2 – Amsterdam pakten (na een zesde plaats in Almere en derde plaats in Weert) door sterke optredens van Marleen van den Broek (individueel tweede), Iris Dijkstra en Janneke Sinnige hun eerste winst dit seizoen. Anne Zijderveld (die individueel de wedstrijd wint), Heleen Boers (derde) en Gonny Roosendaal kwamen met Kijani 2 net te kort en moesten genoegen nemen met het zilver. Op de derde plek verrassen de vrouwen van Triteam Groningen 2, dat in de tussenstand 15e stond en door deze sterke dagprestatie enkele plekken klimt.

In die tussenstand zien we op de derde plek TV Rijnmond, dat er, na een derde plek in Almere en een tweede plaats in Weert, nu in Holten niet aan te pas kwam (de vrouwen werden 13e). De Rotterdammers worden op de voet gevolgd door TVA 2 – Almere, dat door een sterk dagoptreden naar de vierde plaats klimt. De Dolfijn 2 neemt nu de tweede plaats in en de Haagse vrouwen van FusionTEAMnl zijn door een 11e plaats in Holten gezakt naar de vijfde plaats. Kijani 2 blijft met vier punten uit drie wedstrijden overtuigend aan de leiding staan.

De teams in de 1eDivisie gaan een kleine zomerstop in; hun volgende wedstrijd staat gepland op 8 september in Vroomshoop, waar ze in teamverband een ‘time time trial’ zullen afleggen. Een week later is de finale in Nijmegen.