Spannende strijd verwacht in Veenendaal op NK en Eredivisie

 In Eredivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

VEENENDAAL – Sportpark De Groene Velden in Veenendaal is zaterdag het middelpunt van de Nederlandse triathlonsport. In en rond de surfvijver wordt er gestreden om de Nederlandse titels op de olympische afstand en de dagoverwinning – plus bijbehorende punten – in de Eredivisie.

De triathlon in Veenendaal behoort tot de oudste triathlons in Nederland en wordt sinds 1983 – dit jaar dus voor de 36e keer – onafgebroken georganiseerd. Acht keer eerder was Veenendaal al gastheer van een NK. Vorig jaar nog wonnen Niek Heldoorn en Kirsten Nuyes het NK sprint in Veenendaal; dit keer staan de titels op de olympische afstand – 1500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen – op het spel.

Van Egdom favoriet in eigen huis

Bas Diederen was aanvankelijk een grote kanshebber voor de Nederlandse titel in Veenendaal, maar de achtvoudig Nederlands kampioen heeft zich geblesseerd afgemeld. Jorik van Egdom besloot daarentegen deze week alsnog te starten. De Veenendaler verdedigt zijn vorig jaar in Amsterdam veroverde NK-titel dus in eigen huis. Verder is er een reeks jonge talenten als Devi Wolthuizen, Finn Timmermans, Donald Hillebregt, Niek Heldoorn, Youri Keulen en Pim Venderbosch die azen op topklasseringen.

Foto: Sonja Jaarsveld

De Vries verdedigt titel

Titelhoudster Sarissa de Vries – die net als Van Egdom vorig jaar de snelste was op het NK in Amsterdam Nieuw-West – is wel van de partij. Zij kan tegenstand verwachten van de nummers twee en drie van vorig jaar, Jony Heerink en Marije Dankelman. Podiumkandidaten zijn verder Deborah Wissink, Trudy Veenstra, Deborah Schouten, Sione Jongstra, Maaike Telkamp, Els Visser en Joyce Caro.

De triathlon in Veenendaal is tevens de vierde en voorlaatste wedstrijd meetellend voor de Eredivisie. Naast de titels voor individuele atleten, staan er voor de teams belangrijke punten op het spel waarmee ze hun uitgangspositie voor de finale, op 9 september in Almere, kunnen versterken.

Foto: Sonja Jaarsveld

Squadra en Ferro Mosae koplopers in Eredivisie

Bij de mannen blijft het op het hoogste niveau onverminderd spannend. Squadra – Eindhoven gaat met 4 punten aan de leiding, op slechts 1 punt gevolgd door de jonge mannen van Rogelli / Trimates – Utrecht. Kijani – Beesd en Visma / TriCan – Nijmegen volgen op gepaste achterstand (beide 12 punten) en zullen een spannende strijd om de derde plek in de tussenstand met elkaar aan gaan. Ook TC Twente (13 punten) kan zich nog uitstekend mengen in die strijd.

Ferro Mosae – Maastricht gaat na ‘drie uit drie’ overwinningen overtuigend aan de leiding bij de vrouwen. De grote vraag is of de triatletes uit Maastricht hun zegereeks in Veenendaal kunnen voortzetten. Interessant zal de strijd hoe dan ook zijn, met Hellas – Utrecht en Kijani – Beesd op plek twee en drie met een onderling verschil van slechts 1 punt (8 om 9). Daar weer achter volgen drie teams die elkaars hete adem voelen: TC Twente – Enschede op de vierde plek (14 punten), TV Almere op plek vijf (14 punten) en TTW – Weesp op zes (15 punten).

Het Nederlands kampioenschap voor vrouwen (tevens Eredivisie) start zaterdag om 14.00 uur. De wedstrijd voor de mannen (NK plus Eredivisie) begint anderhalf uur later om 15.30 uur.

Klik hier voor de volledige startlijsten:

http://www.triathlonveenendaal.nl/nl/deelnemers/al-ingeschreven.html