Titels voor Heerink en Van Egdom – unieke dubbelslag voor TC Twente

 In Eredivisie

Foto: Romy Louise van Schooneveld

Jony Heerink en Jorik van Egdom hebben zaterdag in Veenendaal de Nederlandse titels op de olympische afstand veroverd. De wedstrijd op en rond sportpark De Groene Velden was tevens de voorlaatste wedstrijd in de Eredivisie. TC Twente zorgde voor een unieke dubbelslag door zowel bij de mannen als de vrouwen de winst voor zich op te eisen.

Na maandenlang warm zomerweer, vond de nationale titelstrijd in Veenendaal plaats onder frisse omstandigheden. Flinke wind en fikse hoosbuien maakten vooral het fietsonderdeel lastig en zwaar. De water- en luchttemperaturen waren reglementair echter warm genoeg om de deelnemers zonder wetsuit aan het 1500 meter lange zwemonderdeel te laten beginnen. Sarissa de Vries (Ferro Mosae – Maastricht), Marije Dankelman (TC Twente – Enschede) en Brenda Zwarthoed (ZSC Oceanus – Aalsmeer) kwamen in de vrouwenwedstrijd als eersten uit het water, op een kleine minuut gevolgd door Deborah Wassink (TC Twente) en Jony Heerink (Hellas – Utrecht).

Wassink en Heerink slaagden tijdens het fietsen het gat naar de koploopsters vrij snel te dichten en samen met De Vries en Dankelman begonnen zij na veertig kilometer fietsen aan de afsluitende tien kilometer lopen. Een grote achtervolgende groep lag toen al te ver achter om zich nog te kunnen mengen in de strijd om de Nederlandse titels.

Eerste titel voor Heerink

Foto: Renée Witteveen

Heerink maakte tijdens het lopen geen geheim van haar ambities. De triatlete van Hellas liep vrijwel meteen weg bij haar concurrenten en soleerde zo naar haar eerste nationale titel. In de derde loopronde liet De Vries Dankelman en Wassink achter zich en eiste zo het zilver voor zich op. Dankelman pakte daarachter het brons én de Nederlandse titel in de beloftencategorie (onder 23 jaar), waarin ze teamgenote Deborah Wissink en Sophie van der Most van Ferro Mosae voorbleef.

Prolongatie voor Van Egdom

Foto: Kim van ’t Verlaat

Jorik van Egdom startte in zijn woonplaats als de belangrijkste kanshebber en maakte zijn favorietenrol helemaal waar. De triatleet uit Veenendaal keek na het zwemmen nog wel tegen een achterstand van ruim 40 seconden op Renze Postma (Squadra – Eindhoven), Donald Hillebregt (Visma / TriCan – Arnhem), Marco Akershoek en Jardy van den Heuvel (Kijani – Beesd) aan, maar reed op de fiets vlot naar de koplopers toe.

Van Egdom voelde zich tijdens een wolkbreuk op het fietsparcours in Veenendaal als een vis in het water en alleen Akershoek en Van den Heuvel konden de titelverdediger volgen. Het drietal kwam met een flinke voorsprong op de concurrentie het stadion binnen en Van Egdom nam direct de leiding en prolongeerde zo in eigen huis zijn Nederlandse titel. Akershoek en Van den Heuvel konden daarachter hun posities vasthouden en legden beslag op respectievelijk het zilver en brons. Het podium van de beloften werd gevormd door Van Egdom, Van den Heuvel en Niek Heldoorn, die overall als vierde eindigde.

Verrassingen in Eredivisie

Foto: Romy Louise van Schooneveld

Na drie overwinningen op rij, greep Ferro Mosae – dat het in Veenendaal zonder Rani Škrabanja moest stellen – dit keer naast de overwinning. Sarissa de Vries (2e), Sophie van der Most (5e) en Anna Witteveen (16e) legden dit keer beslag op de tweede plek. De vrouwen van TC Twente (met Marije Dankelman als derde, Deborah Wissink als vierde en de zevende plaats van Sophie Lingelbach) zorgden voor een verrassing door voor de eerste keer voor TC Twente de eerste prijs mee naar huis te nemen. Kijani uit Beesd was met Anne Zijderveld (6e), Trudy Veenstra (10e) en Inge Heus (11e) goed voor de derde plaats in de daguitslag. Ook daarachter waren er verrassende uitslagen. Zo was er een vierde plek voor De Dolfijn – Amsterdam en een zevende plek voor AV Impala – Drachten. Voor beide teams hun beste prestatie dit seizoen.

In de tussenstand zijn er na Veenendaal diverse verschuivingen. Ferro Mosae blijft stevig aan de leiding, maar Hellas – dat de geblesseerde Rina Zijgers miste, zakt door een achtste plek in de daguitslag van de tweede naar de vierde plaats. Kijani schuift omhoog naar de tweede plek en TC Twente naar plaats drie.

Twents feestje

Foto: Romy Louise van Schooneveld

De mannen van TC Twente maakten in Veenendaal het Twentse feestje compleet door onverwachts óók de dagzege voor zich op te eisen. Een unieke gebeurtenis want nog nooit eerder wist een vereniging zowel bij de mannen als de vrouwen tegelijk een wedstrijd te winnen. Stijn Jansen, Morten Schmidt, Jan-Roelf Heersema en Mark Oude Bennink zetten met elkaar de beste prestatie ooit voor TC Twente neer. Squadra – Eindhoven – de koploper in het tussenklassement – eindigde met Finn Timmerman (6e), Renze Postma (12e), Lucas van Deynze (13e) en Devi Wolthuizen (18e) als tweede in de daguitslag. Kijani – Beesd en Visma / TriCan – Nijmegen stonden voor het startschot in de tussenstand op gelijke hoogte en deelden ook in Veenendaal – met 40 punten – de derde plaats.

In het tussenklassement staat Squadra – dat in Veenendaal afstand nam van Rogelli / Trimates – Utrecht – stevig bovenaan en zet zo een belangrijke stap op weg naar prolongatie van de landstitel. TC Twente neemt plek drie over van Kijani, dat nog altijd nek aan nek gaat met Visma – TriCan op posities vier en vijf.

Finale in Almere

Het zevende seizoen van de Eredivisie nadert de ontknoping. Over twee weken is in Almere de finalewedstrijd. In het spectaculaire ‘team-relay’ format zullen de teams op 9 september met elkaar uit maken wie zich landskampioen van 2018 mag noemen.