Koude Battle der Lage Landen in Lille

 In Eredivisie, Algemeen

Foto: Marcel Meinema

Dat de herfst in Nederland is begonnen, werd dit weekend duidelijk. Ook bij onze zuiderburen bleek het vandaag hard te regenen. Zware regenbuien, een lage temperatuur en de nodige wind zorgden voor een gure eerste editie van de ‘Battle der Lage Landen’. Plaats van handeling: strandbad De Lilse Bergen, een compacte wedstrijdlocatie waar onze topteams uit de Eredivisie het opnamen tegen de mannen en vrouwen uit de Belgische Teamcompetitie, de T3-Series.

Gelijkspel tussen Nederland en België

Op het menu stond een team-relay voor teams van drie atleten, over steeds 300 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1,5 km hardlopen. Om 14.30 uur doken als eerste de mannen het water in. Zes minuten later gevolgd door de vrouwen.

Bij de mannen maakten de Belgen direct de wedstrijd. Squadra – Eindhoven en Rogelli / Trimates – Utrecht zaten na de eerste heat nog goed voorin. In de heats die volgden trok TRIGT – Arena (Be) de winst stap voor stap naar zich toe. De mannen uit Doornik pakten de dagzege, de eindzege in de T3-Series én wonnen de Battle. Een mooie tweede plek was er voor Squadra. Ook Rogelli / Trimates, TC Twente – Enschede, VISMA / TriCan – Arnhem, TTW – Weesp, Hellas – Utrecht en Cerberus – Nijmegen hebben (finishend in deze volgorde, met de nodige tussenkomst van Belgen) gestreden voor wat ze waard zijn.

Foto: Marc van der Kort

Bij de vrouwen opende TC Twente sterk. Samen met een Belgische pakten de vrouwen uit Enschede een gaatje op de concurrentie, dat na de tweede heat een flink gat was geworden. Daarachter lag het dicht bij elkaar, met sterk werk van de Nederlandse teams. In de derde heat ging alles alsnog op z’n kop. Ferro Mosae – Maastricht rukte op, liet TVA – Almere en TTW – Weesp achter zich en eindigde uiteindelijk als vierde. TC Twente won de sprint om de tweede plek van TRIBE (Be) en liet daarmee de Belgische concurrent achter op plek drie. Kijani – Beesd verraste de concurrentie met een zeer sterke laatste heat, haalde alle anderen in en pakte bij de vrouwen dik verdiend de titel ‘Kampioen der Lage Landen’.

Duidelijk is dat de mannenteams in de Belgische competitie in de breedte sterk zijn en dat wij bij de vrouwen duidelijk een sterker ontwikkelde competitie te hebben. Na deze interland zit het wedstrijdseizoen er echt op. Teams mogen gaan herstellen van een mooi seizoen Eredivisie. Op naar 2019!