Squadra en Ferro Mosae prolongeren landstitel Eredivisie

 In Eredivisie, Algemeen

Foto: Tim Buitenhuis

In een zonnig Almere konden de mannen van Squadra en de vrouwen van Ferro Mosae hun handen tweemaal in de lucht steken. Niet alleen omdat ze de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen wonnen, maar ook omdat ze zich daarmee voor de tweede keer op rij tot landskampioen kroonden.

De Eindhovenaren waren na afloop dan ook door het dolle heen. Neal van Vaerenbergh, Jonathan Wayaffe, Finn Timmermans en Tim van Hemel, de vier mannen die in Almere waren opgesteld, waren het unaniem met elkaar eens. ,,Supervet, de titel meenemen naar Eindhoven. Echt heel leuk. Het is de kers op de taart. Een beloning voor al het werk dat we hierin steken.”

Squadra won dit seizoen al twee keer eerder. In Amsterdam was de ploeg de sterkste, net als in Klazienaveen. De openingswedstrijd van het seizoen, ook in Almere, en de vierde in Veenendaal, werd er geëindigd op een tweede plaats. ,,We doen eigenlijk altijd mee voor de overwinning. Als team, in welke opstelling dan ook, zijn we gewoon ontzettend sterk.”

Dat bleek dus ook maar weer eens tijdens de afsluitende wedstrijd in Almere. In estafettevorm werd er 380 meter gezwommen, 7 kilometer gefietst en 2 kilometer hardgelopen. Aanvankelijk ging TC Twente nog aan kop, maar ongeveer halverwege de wedstrijd was het Squadra dat de leiding overnam. Die voorsprong werd in het slotstuk alleen maar groter. Uiteindelijk ging VISMA / TriCan aan de haal met het zilver en was het brons voor Cerberus.

Het eindklassement werd dus gewonnen door Squadra. De Eindhovenaren eindigden met 7 punten. Rogelli / Trimates, dat voor de afsluitende wedstrijd al tweede stond, wist die plaats vast te houden en eindigt het seizoen dus ook als tweede. De ploeg uit Utrecht sluit het seizoen af met 16 punten. VISMA / TriCan deed misschien nog wel de beste zaken qua klassement. De ploeg uit Arnhem begon de wedstrijd als vijfde, maar dankzij de tweede plaats in Almere stijgt dit team met 17 punten naar de derde plaats in het eindklassement.

Ferro Mosae uitzinning van vreugde

Foto: Tim Buitenhuis

Net als de mannen van Squadra waren ook de vrouwen van Ferro Mosae uitzinnig van vreugde na hun dubbele overwinning. Het waren Anna Witteveen, Rani Skrabanja, Sarissa de Vries en Sophie van der Most die in Almere werden opgesteld en zich oppermachtig toonden. ,,We gingen niet het seizoen in om weer eerste te worden, maar het is natuurlijk hartstikke mooi dat het wel is gelukt. We wilden per race een zo goed mogelijk resultaat halen en dat is gelukt. Het was hartstikke gaaf. We wilden ons beste kunnen laten zien en dat dat dan resulteert in een eindoverwinning, is geweldig.”

De vrouwen spreken van een teamprestatie en dat was het ook. Dit seizoen werden maar liefst vier van de vijf wedstrijden gewonnen. Alleen in Veenendaal stond de ploeg niet op het hoogste treetje, maar werd het team wel tweede. De afsluitende wedstrijd in Almere werd dus echter weer ‘gewoon’ gewonnen. Het zilver ging uiteindelijk naar Kijani uit Beesd, het brons naar de vrouwen van TVA uit Almere.

Ferro Mosae pakt dus ook de landstitel met uiteindelijk 6 punten. Kijani begon de wedstrijd als tweede en behield die positie ook. Met uiteindelijk 14 punten eindigt de ploeg uit Beesd het seizoen dus met het zilver in handen. In het eindklassement eindigt TC Twente met 19 punten op de derde plaats. Bij de vrouwen veranderde er wat dat betreft niks in het klassement, want TC Twente begon de wedstrijd ook als derde.

Kampioen der Lage Landen

Foto: Tim Buitenhuis

Voor de top 8 van de mannen en top 6 van de vrouwen in het eindklassement volgt op zondag 23 september in Lille (BE) nog één weerzien dit seizoen. In een onderlinge strijd tegen de beste teams uit de Belgische T3-Series zal worden bepaald wie zich een jaar lang ‘Kampioen der Lage Landen’ mag noemen.
De Eredivisie Triathlon gaat na deze winter haar achtste seizoen in.