Strijd om de landstitels in Almere

 In Eredivisie

Foto: Sonja Jaarsveld

Triathlonliefhebbers kunnen dit weekeinde hun hart ophalen in Almere. Vrijdag staat de Junior Challenge op het programma, zaterdag de wedstrijd over de lange- en middenafstand en zondag de finale van de Eredivisie Triathlon.

Almere is zaterdag alweer voor de 36ste keer het decor voor een triathlon over de lange afstand; de Challenge Almere-Amsterdam is daarmee de oudste hele triathlon van Europa. Zo’n 3500 deelnemers komen in Almere in actie tijdens het driedaagse evenement.

Eredivisie finale

Zondag staat de finale van het zevende Eredivisie-seizoen op de rol. Net als afgelopen jaren is de teamrelay – waarin de vier teamleden om de beurt een supersprint afleggen – het spectaculaire slotstuk van het triathlonweekend in Almere.

Na vier maal 380 meter zwemmen, 7 km fietsen en 2 km hardlopen weten we welke teams er met de dagzeges aan de haal gaan. Én, wie zich landskampioen van 2018 mag noemen.

Tweede landstitel op rij voor Ferro Mosae?

Foto: Sonja Jaarsveld

Bij de vrouwen lijkt Ferro Mosae de eindzege niet meer te kunnen ontglippen. De triatletes uit Maastricht wonnen tot nu drie van de vier wedstrijden en hebben een comfortabele voorsprong van zeven punten op Kijani uit Beesd. Met Sarissa de Vries, Rani Škrabanja, Sophie van der Most en Anna Witteveen komt Ferro Mosae ook nog eens in een sterke opstelling aan de start. Onverwachte wendingen daargelaten, lijken de vrouwen hun titel uit 2017 met succes te kunnen verdedigen.

De strijd om de overige podiumplekken is onverminderd spannend. Kijani, dat vorig jaar won in Almere, staat drie punten voor op TC Twente, dat na hun winst onlangs in Veenendaal ongetwijfeld ook vol ambitie aan de start komt. Hellas uit Utrecht zal na het wat tegenvallende resultaat in Veenendaal de achterstand op TC Twente (1 punt) goed willen maken om zo op het podium te kunnen eindigen. En wellicht kan het jonge team van TVA voor eigen publiek voor een verrassing zorgen.

Spanning in de top 5

Foto: Sonja Jaarsveld

Bij de mannen staat Squadra – Eindhoven stevig bovenaan. De landskampioen van 2017 lijkt dan ook op weg naar prolongatie van de titel. Het verschil met nummer twee Rogelli / Trimates is vier punten. De mannen uit Utrecht hebben op hun beurt vier punten voorsprong op TC Twente. Als de mannen uit Twente – die twee weken geleden verrassend wonnen in Veenendaal, ook in Almere kunnen stunten, kan dat de top van het klassement nog aardig opschudden. Met slechts één punt achterstand op Twente staan Kijani uit Beesd en Visma / TriCan uit Arnhem op gelijke hoogte op plek 4 en 5. Spanning gegarandeerd zondag!

Nieuw: ‘het Kampioenschap der Lage Landen’

Na de finale in Almere gaat het seizoen voor een deel van de Eredivisie nog éven door. De top acht van de mannen en de top zes van de vrouwen mogen op 23 september naar Lille voor de meeting met de Belgische T3-series in het Kampioenschap der Lage Landen. In een onderlinge strijd zal worden uitgemaakt wie er met die titel vandoor gaat.

De Eredivisie team-relay in Almere start om 13.00 uur met de mannen. De vrouwen volgen om 13.05 uur. De prijsuitreiking is omstreeks 15.30 uur in het stadion.

Benieuwd wie er starten? Bekijk het hier:

Startlijst vrouwen

Startlijst mannen