Goed nieuws voor instromende mannenteams

 In 4eDivisie, Algemeen

Foto: Renée Witteveen

Teamcompetities 2019 krijgt vorm

Met nog ruim een week te gaan tot het jaarlijkse NTB-congres krijgen de kaders van de Teamcompetities 2019 steeds meer vorm. De meeste ingrediënten van de wedstrijdkalender zijn inmiddels helder en de laatste stukken om tot een passend geheel te komen worden nog ingevuld. Deze zijn nog essentieel voor het totale plaatje, dat op 17 november op het NTB-congres gepresenteerd zal worden.

Teams die gaan

Net als andere jaren is de herfst het seizoen waarin er binnen het Teamcompetities-landschap veel beweegt. Sommige teams willen stoppen, omdat ze (sportief en/of zakelijk) een andere weg in slaan. Andere teams voelen zich genoodzaakt te stoppen, bijvoorbeeld omdat ze in de breedte hun team niet rond krijgen. Enkele opvallende namen in het rijtje dit najaar: we missen de mannen van TTvW Hof van Twente – Goor, Cerberus – Nijmegen in 2019 in de Eredivisie. Na enkele jaren sterk bouwen en met in 2018 maar liefst zes teams in de competitie heeft ook FusionTEAMnl afscheid genomen. Daarnaast diverse andere teams, zowel mannen als vrouwen, die in 2019 andere mooie dingen gaan doen. We bedanken alle vertrekkende teams voor hun betrokkenheid!

En teams die komen

Er zijn ook dit jaar weer veel nieuwe teams die mee willen doen aan de competitie. Bijzonder dit jaar is dat er bij de vrouwen duidelijk meer teams willen instromen dan er stoppen. We halen dit enthousiasme graag aan boord en gaven eerder al aan met twee bomvolle 2eDivisies te zullen starten.

Bij de mannen is de balans tussen stoppende en startende teams voor het eerst in evenwicht. Lang leek het erop dat het een enorme uitdaging zou worden om alle vraag kwijt te kunnen. Een creatieve oplossing was al voorhanden. Nu wat meer teams hebben aangegeven te stoppen, komt er iets meer ruimte en wordt dit creatieve idee nog even in de ijskast gezet. Met wat passen en meten kunnen we het geheel tóch in de 4eDivisies kwijt. Ook deze worden in 2019 bomvol. Daarbij – helaas – geen ruimte meer voor ‘tweede teams van eenzelfde vereniging in de 4eDivisie’. Dat laatste betekent dat we die teams moeten teleurstellen. Wel ruimte voor 16 nieuwkomers en goed nieuws voor 21 teams die door hun klassering in 2018 geen gegarandeerde startplek hadden. Ook zij zijn er in 2019 bij!

Een opvallende doorstart

Dit najaar kregen we enkele vragen over de mogelijkheid om ‘licenties over te nemen’. Dan wel een ‘wildcard’ te krijgen om te kunnen starten op het hoogste niveau. We werken in de competitie met startplekken, die gekoppeld zijn aan verenigingen. Wanneer een (team van een) vereniging stopt, vervalt die startplek. Het overnemen / kopen van die startplekken door nieuwe teams of verenigingen die de plek willen opvullen met hun atleten is niet mogelijk. Teams verwerven hun plek op basis van promotie en degradatie. De superpromotie maakt het voor ambitieuze teams mogelijk om relatief vlot aan de top te staan.

In de Eredivisie zal in 2019 een vrouwenteam uitkomen, wat opereert onder een nieuwe teamnaam. Dat vraagt wellicht wat uitleg. 

De vrouwen van FusionTEAMnl hebben twee jaar lang hard gewerkt om in de Eredivisie terecht te komen. Vanaf de 2eDivisie promoveerden ze naar de 1eDivisie en in september was in Nijmegen de beloning daar: promotie naar de Eredivisie. Dezélfde vrouwen gaan komend seizoen graag de strijd aan met de concurrentie. De vereniging waarvoor zij uitkwamen (FusionTEAMnl) besloot echter te stoppen. Zij hebben een andere sponsor / vereniging gevonden (een club die nog niet actief is in de competitie) die hen dit podium wil bieden. Het bestaande team maakt dus een doorstart onder een nieuwe vlag: Tri2one Coaching – Lelystad.

Laatste knoopjes

Al het bovenstaande is voor ons voldoende voer om deze winter goed te kijken naar het aantal en soort niveaus in 2020 en verder. Voor nu houden we ons bezig met het leggen van de laatste knopen richting de presentatie op het NTB-congres. En kunnen alle nieuw toegelaten mannenteams zich inschrijven voor de 4eDivisie. De wedstrijdkalender en competitie-indeling (inclusief de noord-zuid indeling) is vanaf zaterdag 17 november beschikbaar.